Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Átadták Magyarország legnagyobb naperőművét

| |  1732 |

Átadták Magyarország legnagyobb naperőművét

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolca határában, közel 45 hektáron épült fel a Magyar Villamos Művek (MVM) csoport 2018-2019-es fotovoltaikus projektjének első naperőműve, ami az ország legnagyobb beépített teljesítményű naperőműveként kezdte meg a villamosenergia-termelést.

A múlt pénteken átadott létesítmény erősíti az ellátásbiztonságot, szénhidrogén-importot vált ki és villamosenergia-igényt mérsékel, amivel támogatja a fogyasztók energiafüggetlenségét és elősegíti a fenntartható rezsiköltségek biztosítását, de segítségével a hazai energiatermelés egyik alapvető célja is teljesülhet: hogy megfeleljünk az európai uniós és nemzetközi éghajlatvédelmi és klímapolitikai célkitűzéseknek.

A beruházás az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Hungarowind Kft. (az utóbbi években az állami MVM leányvállalata, az eredetileg szélerőműre létrehozott Hungarowind a legaktívabb szereplő az iparágban: 2016 óta működik a 10 MW-os pécsi erőművük) irányításával, 9 milliárd forintból valósult meg az Európai Unió Környezeti és Energiahatékonysági Operatív programjának (KEHOP) keretén belül. A fejlesztést 35 százalékban uniós, 65 százalékban pedig saját forrásból finanszírozták. Az erőműben közel 74 ezer darab polikristályos napelemtáblát telepítettek, 20 MW beépített kapacitásával pedig átlagosan évi 21 gigawattóra (GWh) villamos energia termelésére képes, ami mintegy tízezer háztartás éves áramfogyasztásának felel meg.

A felsőzsolcai beruházásnak köszönhetően évente 20 ezer, míg az országosan épülő további egységek jóvoltából évente több mint 100 ezer tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás. Az MVM Csoport országosan megvalósuló, hét önálló projektjében felépülő 110 naperőmű összkapacitása meghaladja a 100 MW beépített teljesítményt.

Ezek a naperőművek évente több mint 110 GWh áramot termelnek majd, amely mintegy 50 ezer háztartás, azaz több mint 100 ezer ember éves villamosenergia-szükségletét lesz képes fedezni. Az MVM közleménye szerint a naperőművek létesítése és üzemeltetése edukációs célokat is szolgál, mivel segítik a helyi közösségek környezettudatos gondolkodásának előmozdítását.

Az MVM csoport hét projekt keretében 110 naperőművet épít, ezzel a legnagyobb naperőművi kapacitással bíró energiatermelő vállalattá avanzsál.

EnergiahatékonyságErőművekNapenergiaNaperőműNapkollektorVillanyszerelők Lapja

Kapcsolódó