Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Minden felülvizsgálót érint a kötelező képzés!

Kidolgozott tételek a VL-ben

| |  7649 |

Minden felülvizsgálót érint a kötelező képzés!

2019 folyamán  minden érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálónak, erősáramú berendezések felülvizsgálójának és villámvédelmi berendezések felülvizsgálójának kötelező továbbképzésen kell részt vennie.

A 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet az összekötő és felhasználói berendezésekről, valamint a potenciálisan robbanásveszélyes közegben működő villamos berendezésekről és védelmi rendszerekről elnevezésű jogszabállyal kapcsolatban már többször írtunk a Villanyszerelők Lapjában. A jogszabálynak van egy rendelkezése, ami minden érintésvédelmi, tűzvédelmi és villámvédelmi felülvizsgálót érint.

Az NGM rendelet a műszaki biztonsági szempontból jelentős munkakörök betöltése esetén kötelező továbbképzést ír elő. Ez vonatkozik minden érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálóra, erősáramú berendezések felülvizsgálójára és a villámvédelmi berendezések felülvizsgálójára. Az ötévenként kötelező továbbképzés célja, a szakterületre vonatkozó hatályos jogszabályi előírások, érvényes műszaki szabványok megismerése, valamint a felülvizsgálathoz szükséges korszerű műszaki-biztonsági szakmai anyag elsajátítása.

A rendelet értelmében 2020. január 1. után nem lehet olyan felülvizsgáló, akinek öt évnél régebbi a végzettsége, és még nem volt továbbképzésen!

Másképpen fogalmazva, akinek 2015. január 1. előtti a vizsgája, annak legkésőbb 2020. január 1-jéig el kell mennie továbbképzésre. Akinek 2015. január 1. utáni, annak a végzettségét követően öt éven belül. Tehát, ha valaki 1988-ban lett ÉV felülvizsgáló, az végezheti a tevékenységet továbbképzés nélkül 2020. január 1-jéig, utána csak akkor, ha elmegy vagy addig elment továbbképzésre. Aki 2015. november 5-én végzett, mint villámvédelmi felülvizsgáló, annak legkésőbb 2020. november 5-ig kell a továbbképzésen és a vizsgán (írásban és szóban, vizsgabizottság előtt) részt vennie.

A felkészülést és a sikeres vizsgát elősegítendő a három tanfolyam szóbeli tételeit a Villanyszerelők Lapja elkövetkezendő nyomtatott számaiban kidolgozva közzétesszük! A felülvizsgálók szakmai továbbképzéséhez segítséget nyújtó sorozatot a novemberi lapszámban az I. tétellel meg is kezdjük.

Ha Ön még nem előfizetőnk, vagy korábban lejárt az előfizetése, akkor ide kattintva tud előfizetni. Csupán évi 5500 Ft-ért 10 lapszámot juttatunk el Önhöz, amelyben a munkavégzéshez nélkülözhetetlen információkat, szakcikkeket, szakmai újdonságokat és érdekességeket olvashat.

ÉRDEKEL AZ ELŐFIZETÉS!

VL 2018/11.

November 13-án jelent meg a Villanyszerelők Lapja 2018/11. lapszáma, amelyet a tartalomjegyzékkel ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Tartalom:

  • Kruppa Attila: Elszigetelt villámvédelem létesítése és felülvizsgálata
  • Hárfás Zsolt: Fehéroroszország atommal vált ki gázt
  • Kozma László: Tölthető-e az elektromos autó esős időben?
  • Rátai Attila: Újra a tanteremben
  • Balogh Zoltán: Ismét a KNX-ről
  • DIN-sínre szerelhető, külső érzékelős alkonykapcsolók áttekintő táblázata
  • Porempovics József: Reflektorfényben az alkonykapcsolók
  • Rátai Attila: Felülvizsgálók szakmai továbbképzése 1. tétel
  • Gesztes Dávid, Szijártó Gábor: Gázmotoros erőművek tervezése, üzemeltetése és karbantartása

A VL megvásárolható a nagyobb Relay és inmedio üzletekben, valamint a vidéki postahivatalokban, míg az előfizetőink postai úton kapják meg.

Ha még nem előfizetőnk, ide kattintva tudja jelezni előfizetési szándékát. Lehetőséget kínálunk, kedvezményes áron, csak elektronikus kiadványra való előfizetésre is! Válassza az Önnek legmegfelelőbb konstrukciót!

ELŐFIZETEK A VL-RE

A borítóképen a VL 2018. novemberi számának Ezt láttam rovatában, az alábbi kommentárral megjelent kép látható: „így is lehet fűteni, de nem gazdaságos és roppant veszélyes”. A fotó beküldője Molnár Zsolt.

ElőfizetésVillanyszerelők LapjaVL