Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

VMBSZ elméletben és gyakorlatban

2018. november 8. Veszprém

| |  1191 |

VMBSZ elméletben és gyakorlatban

Az InfoShow elnevezésű ingyenes, országjáró rendezvénysorozat célja, hogy az épületek villamos berendezéseinek biztonságos üzemeltetése érdekében a tervező, kivitelező, üzemeltető és felülvizsgáló szakemberek munkáját naprakész információkkal segítse, egyrészt az aktuális szabályozásról, másrészt a legújabb technikai, technológiai megoldásokról, valamint útmutatást adjon a minőségi munkavégzéshez.

Veszprémbe ér az InfoShow!

A következő rendezvényre 2018. noveber 8-án Veszprémben, a Hotel Magisterben (8200 Veszprém, József Attila u. 34/2.) kerül sor!

Az idei évad témája: VMBSZ elméletben és gyakorlatban (VMBSZ: Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat). Az egyenként 20 perces előadások a rendezvény délelőtti blokkjában hangzanak el.

A független szakemberek és céges előadók egyértelmű iránymutatást adnak a résztvevőknek a fő téma, a Villamos Műszaki Biztonsági Szabályzat kapcsán. A résztvevők első kézből értesülhetnek az aktuális szabályozásokról, legújabb technikai, technológiai megoldásokról, trendekről.

A 2018/2019-es szezonban a Magyar Elektrotechnikai Egyesület és az EMOSZ visszatérő partnerei a WAGO Hungária Kft., C+D Automatika Kft., Dehn+Söhne GmbH.+CO. KG, Hensel Hungária Kft., OBO Bettermann Kft., ELMON Hungária Kft., Legrand Zrt.,  Daniella Kft., Finder – Hungary Kft., Marchiol Kft., MaxiCont Kft. Állandó és alkalmi kiállítóink a fő témához kapcsolódó termékeiket és megoldásaikat mutatják be a rendezvény alkalmával.

Nagykereskedelmi támogató: Sonepar Magyarország Kft.

Az előadások után Workshop várja az érdeklődőketáá, ahol azonnal kipróbálhatja a bemutatott készülékeket, valamint a legújabb technikai, technológiai megoldásokat!

Workshop

ELMON Hungária Kft. – B.E.G. Hungary Kft.

 • DALI LINK bemutató egység programozása mobiltelefonnal
 • PD2 jelenlét érzékelős rendszer összeállitása(szerelés), programozása mobiltelefonnal
 • PD4 DALI TRIO érzékelős rendszer összeállitása(szerelés), programozása mobiltelefonnal

Hensel Hungária Villamossági Kft.

Szerelőlapos fogyasztásmérőszekrények szerelése – a Hensel technológia

Generációváltás folyik a fogyasztásmérőszekrények kialakításában: a takarómaszkok eltűnnek, megjelennek a szerelőlapok. Ez a változás érinti a fogyasztásmérőszekrények egymással és más szekrénnyel történő összeszerelésének technológiáját is.

A Hensel több olyan megoldást és segédezközt fejlesztett ki, amelyek egyszerűsíti a szerelést végző szakemberek munkáját. A workshop alkalmat biztosít ezeknek kipróbálására, a fogások megismerésére, begyakorlására.

E mellett az előző évi három helyszínen megrendezett workshop kapcsán tapasztalt nagy érdeklődésre való tekintettel lehetőséget biztosítunk a Hensel új DK kábelösszekötő dobozainak innovatív szereléstechnológiájának megismerésére az összes helyszínen.

OBO Bettermann Kft.

Az elszigetelt villámvédelem műszaki megoldásai a tervezők és a kivitelezők számára is sok újdonságot tartalmaznak. A tervezés során nagyobb gondosságot igényel a részletek kidolgozása, a kivitelezés során pedig a megszokottól eltérő anyaghasználatra, műveletekre van szükség. A workshop keretein belül a tervezők és kivitelezők megismerkedhetnek az OBO anyagkiíró szoftverével, amellyel nemcsak precíz anyagkiírások készíthetőek, de – jelenleg egyedülálló módon – a villámvédelemre vonatkozó műszaki leírás készítésének feladatát is képes átvenni a tervezőtől. Bemutatásra kerülnek az elszigetelt villámvédelemben használt speciális anyagok, szerszámok és azok használatának módja is.

C+D Automatika Kft.

Változások a felülvizsgálatokban a VMBSZ és az MSZ HD 60364-6:2017 szerint

A délelőtti, jogszabályi és szabványváltozásokat ismertető előadás után a workshop alkalmával lesz lehetősége az érdeklődőknek az előadóval megvitatni a felmerült kérdéseiket. A gyakorlati feladat során oktatótáblán lesz lehetőségük a résztvevőknek elvégezni a méréseket a legújabb, legkorszerűbb műszerekkel.

A C+D Automatika Kft. lehetőséget kínál a résztvevők ÉV műszereinek gyors és kedvezményes kalibrálására!

Hozza magával ÉV műszerét az InfoShowra és adja át a C+D Automatika Kft. kollégájának kalibrálásra, amit 2 munkanap múlva postán ingyensen visszaküldenek Önnek!

Kalibrálási akció

WAGO Hungaria Kft.

Korszerű szereléstechnológiák

Villamos csatlakozások létrehozása különböző típusú (tömör, hajlékony, érvéghüvellyel ellátott) vezetékek esetén, szerszám használata nélkül.

A résztvevők megismerik a WAGO új, sínre szerelhető sorkapocs családját, amely integrált működtető karral rendelkezik, így bármely típusú vezeték beköthető szerszám használata nélkül.

A résztvevők megismerik a WAGO új, 6mm²-es vezeték fogadására alkalmas, működtető karral ellátott vezeték összekötőjét, és a hozzá tartozó sínre rögzíthető adaptert.

Világítási hálózat kábelezésének elkészítése dugaszolható technológiával

A résztvevők megismerik a WINSTA dugaszolható épületinstallációs rendszert, amely segítségével gyorsabban, egyszerűbben és szerszám használata nélkül hozhatnak létre hibamentes villamos hálózatokat épületen belül.

Legrand Zrt.

 Erősáramú berendezések - A tervezéstől az üzemeltetésig a VMBSZ-nak megfelelően

Dehn+Söhne GmbH.+Co. KG

A résztvevők érdeklődésüknek megfelelően választhatnak az alábbi feladatok végrehajtása közül. A Workshop során a tavalyi évben egyes InfoShow helyszíneken már használt kétoldalas koffereket alkalmazzuk.

A Workshop koffer egyik oldala egy erősáramú installációt szimbolizál főelosztóval, alelosztóval és végáramkörökkel. A Workshop keretében a koffer erősáramú oldalát részben előszerelt kivitelben használjuk. A kofferben előre be lesz szerelve a végáramkörökben a megfelelő túlfeszültség-védelem, így ezek szerelésével nem kell az időt tölteni. A Workshop keretében a főleosztóba kell kiválasztani a megfelelő túlfeszültség-védelmi készüléket, ki kell választani a megfelelő vezeték keresztmetszetet és ezután a készüléket a főelosztóba be kell szerelni és be kell kötni. Alkalmazott készülékek: DEHNventil: Iimp=25 kA, DEHNshield: Iimp=12,5 kA, DEHNshield Basic: Iimp=7,5 kA .

A délelőtti előadáshoz szorosan kapcsolódva, ezen feladat végrehajtása során gyakorolni lehet a normál, az előtétbiztosítót (CI) és az ACI technológiát tartalmazó 2. típusú túlfeszültség-védelmi készülékek beszerelését. A Workshop koffer erősáramú oldalán az alelosztóba ki kell kiválasztani a megfelelő túlfeszültség-védelmi készüléket, ki kell választani a megfelelő vezeték keresztmetszetet és ezután a készüléket az alelosztóba be kell szerelni és be kell kötni. Alkalmazott készülékek: DEHNguard: In=20 kA, DEHNguard CI: In=20 kA, DEHNguard ACI: In=20 kA.

A koffernek van egy másik oldala, ahol egy ipari PLC buszrendszer egyik terepi elosztója és a PLC I/O-kra kötött vezetékei vannak leképezve. A feladat a PLC érkező és elmenő buszvezetékére, valamint az I/O jelvezetékekre kiválasztani a megfelelő védőkészüléket és azokat be is kell kötni.

Mind az erősáramú, mind pedig a gyengeáramú jelvezetékek védelmére szolgáló túlfeszültség-védelmi készülékeket a villámvédelmi felülvizsgálat során ellenőrizni kell. A Workshop alkalmával ki lehet próbálni azon gyári műszereket, amelyekkel az erősáramú és gyengeáramú túlfeszültség-védelemi készülékek működőképes állapota műszeres méréssel, roncsolás nélkül ellenőrizhető.

A Workshop asztalon meg lehet ismerkedni a DEHN+SÖHNE HVI szigetelt villámvédelmi termékcsaládjával, és azok szereléséhez szükséges szerszámokkal is. Az egyes HVI kábeltípusokat kézbe lehet fogni, és a szerszámokkal el lehet távolítani a kábelköpenyt a kábelvégek kialakításához.

InfoShow 2018/2019

Csatlakozzon a szakmai párbeszédhez az Infoshow villamosipari szakmai kiállításon, workshopon és konferencián. Keresse meg az Önhöz legközelebb eső helyszínt:

 • 2018. 10. 11. Miskolc, Népkerti Vigadó
 • 2018. 10. 18. Békéscsaba, Fenyves Garzon Hotel
 • 2018. 11. 08. Veszprém, Hotel Magister
 • 2018. 11. 29. Debrecen, ÁSZ Rendezvényház
 • 2018. 12. 06. Budapest, Lurdy Konferenciaközpont
 • 2019. 02. 07. Szeged, IH Rendezvényközpont
 • 2019. 02. 21. Győr, ETO Park Hotel****superior
 • 2019. 03. 14. Pécs, Tudásközpont
 • 2019. 03. 21. Zalaegerszeg, BGE GKZ Infocentrum

Jelentkezés

EseményekInfoShow