Villanyszerelők Lapja

131 km-es román-szerb távvezeték készült el

| |  1062 | |

131 km-es román-szerb távvezeték készült el

Romániát Szerbiával összekötő 400 kV-os nagyfeszültségű távvezetéket adtak át a Bánságban. A vezeték a romániai Resicabánya és a szerbiai Pancsova között teremt összeköttetést. Románia területén 63 kilométeren, Szerbia területén 68 kilométeren halad.

A távvezeték megépítése 81,39 millió lejbe (5,5 milliárd forint) került. A vezeték megépítéséről szóló szerződést 2014 júniusában írták alá. Terveit a romániai Energetikai Tanulmányi és Tervezőintézet készítette, és a romániai Transelectria társaság építette meg.

A vezeték révén a román energiapiac az európai piacokkal összekötve tud működni, nő a Románia és Szerbia közötti áramátadási kapacitás, és biztonságosabbá válik a két ország áramellátása.

Florentina Raducanu, a Transelectrica befektetési osztályának az igazgatója elmondta: a vezeték része az észak-déli folyosónak, amely Közép- és Dél-Európa villanyhálózatait köti össze.

A Transelectrica társaság egy másik 400 kilovoltos vezetéket, és annak mentén transzformátorállomásokat is épít a vaskapui dunai vízierőmű és Arad között.

Vezetékek