Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Még mindig a VMBSZ-ről – a VL legfrissebb számát ajánljuk

2018. április 18. | VL online |  3249 |

Még mindig a VMBSZ-ről – a VL legfrissebb számát ajánljuk

Április 16-án megjelent a Villanyszerelők Lapja 2018/4. lapszáma, amelyet néhány cikk kiemelésével ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A villámvédelem létesítése során különböző méretkövetelményeket kell teljesíteni, a védett tér szerkesztéséhez használt gördülőgömb-sugaraktól az egy-egy adott helyre számított biztonsági távolságig. Cikkünkben arra a rendszeresen visszatérő kérdésre keressük a választ, hogy milyen mértékben lehet eltérni a szabványban megadott értékektől.

A decemberben megjelent, a szakmában már csak VBSZ vagy VMBSZ-ként emlegetett 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelettel és annak 1. mellékletével az előző lapszámainkban foglalkoztunk már. Ugyan még csak néhány hónap telt el azóta, hogy alkalmaznunk kellene a jogszabályt, egyre újabb és újabb értelmezési nehézségek merülnek fel – a témában íródott cikkünkben erre nézzünk egy példát.

A német energiaforradalom bukásáról íródott cikkünk második része azt mutatja be, hogy a németországi atomellenességnek és az erőltetett megújulós fejlesztéseknek milyen hatásai vannak a villamosenergia-hálózatra, az ellátásbiztonságra, a villamosenergia-árakra, valamint az e-mobilitással kapcsolatos klímavédelmi előnyökre.

A márciusi lapszámunk olvasásához kellemes kikapcsolódást kíván a szerkesztőség.

Tartalom:

  • Kruppa Attila: Elvárható pontosság a villámvédelemben
  • Rátai Attila: Még mindig a VMBSZ-ről
  • Keresztes Dénes: Új kábelvezetési megoldások
  • Hárfás Zsolt: A német energiaforradalom bukása II.
  • Függesztett LED csarnokvilágítók (250 W-os fémhalogén világítótestek kiváltására) áttekintő táblázata
  • Tóth László: LED-es csarnokvilágítás
  • Porempovics József: Fáziskapcsolások
  • Szűcs Attila: CCTV – az adatlapok és a valóság
  • Szita Gábor: Geotermikus erőmű Chilében

A VL megvásárolható a nagyobb Relay és inmedio üzletekben, valamint a vidéki postahivatalokban, míg az előfizetőink postai úton kapják meg.

Ha még nem előfizetőnk, ide kattintva tudja jelezni előfizetési szándékát. Lehetőséget kínálunk, kedvezményes áron, csak elektronikus kiadványra való előfizetésre is! Válassza az Önnek legmegfelelőbb konstrukciót!

ÉRDEKEL AZ ELŐFIZETÉS!

A borítóképen Derzsy Zoltán fotója látható, amely a VL 2018. áprilisi számának „Ezt láttam” rovátban jelent meg az alábbi kommentárral: "Egy igazán meleg fészek, elektromos fűtéssel."

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ElőfizetésÉpületvillamosságVillanyszerelésVillanyszerelők LapjaVL