Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Számítástechnika

Bevezetés a KönyvCalc építőipari költségvetés készítő programba

2003. február 14. | Mihályi Zsolt |  4265 |

Az alábbi tartalom archív, 21 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A KönyvCalc költségvetés-készítő szoftver az Émír-Fémír-Kémír-Témír, továbbá tetszőlegesen felépíthető felhasználói (saját) adattárakat kezeli.

Az adattárak megvásárolhatók egyszerű tételes és erőforrásos változatban is. Az erőforrásos változatból készített költségvetésekből anyagkigyűjtések készíthetők. Az adattárból kiválogatott tételek egy költségvetési lapra (ablakba) kerülnek, ahol tetszőlegesen módosíthatók, kiegészíthetők saját bejegyzésekkel, K-tételekkel. A tételek természetesen az adattárban is átírhatók, bővíthetők, egyenként és csoportosan másolhatók, mozgathatók. Kiegészíthetők képekkel és egyéb dokumentumokban levő információkkal. A költségvetések és összesítő táblák külleme, nyomtatási képe testre szabható. A programhoz tartoznak előre kész formátumok, melyek átírhatók, továbbfejleszthetők.

A KönyvCalc szoftver talán legnagyobb erénye, hogy a jelenleg elterjedt alkalmazások logikájával valósítja meg a költségvetés-készítés feladatát: ami a képernyőn látszik, ugyanúgy fog kinézni nyomtatásban.
A megismeréshez súgó és kézikönyv áll rendelkezésre. A telepítő CD-n és az Interneten is megnézhetők a program interaktív „Flash” bemutatóinak fejezetei. Ezek hanganyaggal ellátott, Internet Explorerben futtatható, néhány perces „kisfilmek”, melyek folyamatosan készülnek, és a szerzők tervei szerint az év végéig feldolgozásra kerül a KönyvCalc szoftver teljes kezelését bemutató anyag. Telepítés után 30 napig teljes értékűen, majd üzleti célra nem használható változatban működik a program. Akik megvásárolják, kérhetik a regisztrációt. Ennek lényege, hogy a felhasználó faxon, levélben, e-mailen, vagy közvetlenül a programból interneten elküldi a telepített verzió regisztrációs kártyáját, mely alapján megkapja a regisztrációs kódokat. A program rendelhető, letölthető és frissíthető az internetről a www.mmsys.hu, vagy a www.kontroll.hu címen. A programmal a legfrissebb árakon közvetlen internetes árazások is elvégezhetők.

A szoftver koncepciója

A KönyvCalc programban – mint a Windows rendszerben általában – különböző ablakok vannak. Mindig az aktív ablakra vonatkoznak a kiadható menüparancsok, műveletek. A KönyvCalc gondolkodásmódjának megértéséhez a következő három alapdefiníciót kell megtanulni.

  1. A KönyvCalcban költségvetésnek nevezzük azon költségvetési tételek csoportját, melyeket azonos ablakban szerkesztünk, és egy oszloponkénti (anyag, díj, gép) részösszege van.
  2. A KönyvCalcban összesítőnek nevezzük azt az ablakot, amelyben a költségvetések részösszegeiből képzett, esetenként szorzókkal és egyéb összegekkel bővített végösszesítések találhatók.
  3. A KönyvCalcban munkának nevezzük azon költségvetési és összesítő ablakok összességét, melyeket azonos főablakban (munkaablakban) szerkesztünk.

Az ablakok menüben válthatunk a párhuzamosan szerkesztett munkák között. A főablakon (munkán belül) három alap ablaktípus van: Adattár, Költségvetés, Összesítő, melyekből egy-egy munkán belül tetszőleges számú lehet.

  • Adattár. Ahonnan kiválogathatók a költségvetési tételek. Ez lehet bármely évjáratú Kontroll, és saját készítésű adattár.
  • Költségvetések. Ahová az adattárból kiválogatott tételek bekerülnek. Tételek más költségvetésekből (másol-beilleszt módszerrel), vagy importálással más programok fájljaiból is átvehetők.
  • Összesítő. A megnyitott költségvetések és összesítők végösszegeiből, típussorokból és szövegekből összeállítható táblázat.

Egyszerre több költségvetést, összesítőt és adattárat szerkeszthetünk, adatokat másolhatunk egyikből a másikba, ezeket módosíthatjuk, törölhetjük. Az új ablakok olyanok, mint egy-egy üres lap, melyekre költésvetési tételeket írunk a kiíró könyvből (esetünkben az adattárból). Amikor egy másik fejezetbe kezdünk, vagy egy külön összegzendő tételcsoportot írunk ki, új lapot veszünk elő, egy harmadik oldalon (ablakban) pedig elvégezzük az egyes lapokon lévő költségvetéseink összesítését. A költségvetési és összesítő ablakban a tételek egyes elemeinek megjelenése külön-külön beállítható. A szerkesztő fejlécben minden tételelem (gomb) mozgatható a bal egér-gomb lenyomása mellett az egér húzásával. Jobb „klikkre” legördülő menüből a kiválasztott tételelem láthatóvá tehető, eltüntethető (árazatlan költségvetéshez pl.), formázható különböző betűtípusokkal, elé és mögé írható szövegekkel, számformátumokkal. Az így megformázott költségvetés a beállított formátumaival együtt menthető, de elmenthető külön csak a formátum is. Formátum mentése esetén nyert formátumfájl más költségvetésekhez hozzárendelhető. Lehetőség van költségvetés (és összesítő) sablonok definiálására is. Ez esetben új ablak nyitásakor a sablon beállításait veszi fel a költségvetés vagy összesítő. A sablon tartalmazza a formázást, a fej- és lábléc-bejegyzéseket is.

Programváltozatok és kapcsolódó kiegészítések

A KönyvCalc program több változatban készül, vannak üzleti célú és ingyenes programok. A régebbi változatok letölthetők az internetről, vagy külön kérésre rendelhetők. Ezek között van DOS-verzió és 16 bites, Windows 3.1 alatt is futtatható változat is. Programok megvásárlásánál a felhasználóknak semmilyen anyagi kockázatot nem kell vállalni, mert bármely változat letölthető az internetről, vagy minimális áron rendelhető a programokat tartalmazó CD. Ezen az ingyenes és az üzleti változatok megtalálhatók. A program üzleti változataira természetesen regisztrációt kell kérni, amely a program hivatalos megrendelése után lehetséges.

A cikk következő fejezetében végigmegyünk egy konkrét költségvetés elkészítésének lépésein a KönyvCalc-kal.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Szoftver