Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Rendelet, ami átírja az elektromos fűtőtestek piacát

| |  3598 |

Rendelet, ami átírja az elektromos fűtőtestek piacát

Az energiatudatos népnevelés hiányában a lakosság nagy része retorziónak fogja megélni az elkövetkező évek változásait, hiszen csupán 21 hónap van hátra, hogy a 2020-as naptárunkat elővegyük.

Borítékolható, hogy a határidők közeledtével fejetlen kapkodás vár ránk az üvegházhatású gázok kibocsájtásának csökkentésében, energiahatékony megoldások végrehajtásában. Hasonló a helyzet a 2018. január 1-én életbelépett, Ecodesign (környezettudatos tervezés) törvény néven elhíresült, 2015. április 28-án elfogadott 2015/1188 EU rendelettel is.

Az elektromos fűtőtestek piacát is teljesen átformáló törvény története, az EP 2009/125/EK irányelvével 2009. október 21-ben indult, ahol az energiával kapcsolatos termékek környezetbarát tervezésére vonatkozó követelmények megállapítási kereteinek létrehozásáról adott útmutatót az Európai Parlament és Tanács. Ezekből az irányelvekből született 2015-ben rendelet, ami 3 év haladékkal lépet jogerőre idén.

A törvényalkotó célja értelemszerűen a környezetszennyezéssel járó energiaelőállítás minimalizálása, tehát az energiatakarékos megoldások szorgalmazása, illetve az energiapazarló termékek kiszorítása.

A rendelet az összes elektromos üzemű fűtőtestet érinti, mely meghaladja a 250W névleges teljesítményt. Így a törölközőszárító radiátorokra is vonatkozik a rendelet, melyek fűtőpatronnal szerelt, fűtőközeggel töltött berendezések. Ez esetben például, ha nem felelnek meg a termékek az új szabályozásnak, a megnevezésükben hivatalosan csak „törölközőmelegítő berendezés”-ként kerülhetnek az áruházak polcaira.

Az új szabályozással búcsút inthetünk a manuális vezérléseknek.

Milyen követelményeknek kell megfelelni 2018-tól?

A megfeleltetéshez eddig luxusnak számító funkciók lettek alapkövetelmények, így a végfelhasználók számára is könnyen elérhetőek. Az alap és legtöbb kvótát érő funkcióban újdonság nincs, hiszen ez nem más, mint, hogy heti programozhatóságú digitális termosztáttal rendelkezzen a berendezés. Ez egyben a bimetálos manuális vezérlések napjának lenyugvását is jelenti.

További funkciók közé tartozik a nyílászárók használatát érzékelő automatikus vezérlés. A gyakorlatban a szellőztetés idejére a felhasználók nem kapcsolják le a fűtést, ami jelentős pazarlást eredményez. Ezért most már pár perc alatti drasztikus hőmérsékleteséskor a fűtőtestnek automatikusan le kell állni, mindaddig még tart a szobahőmérséklet csökkenése, majd ezután – szintén önmagától – újra kell indulnia a felfűtésnek.

A gyerekzár természetesen nem újdonság a gyártók számára sem, viszont az adaptív felfűtéssel eddig még a legjobban programozható norvég típusú fűtőtestek sem rendelkeztek. Ezzel a beállítással ugyanis nem azt időzítjük, hogy a fűtőtest mikortól kapcsoljon át másik hőfokra, hanem, hogy mikortól érje el a kívánt hőfokot.

A gyártók „pontgyűjtésére” a távoli vezérlés is pozitívan hat. Természetesen, ha távolról beállítható a fűtés, akkor visszajelzést is várunk a mért hőmérsékletről. Szükség esetén küldjön riasztást, ha az ingatlan hőmérséklete túl magasra vagy alacsonyra változik, és ezeket a szélsőértékeket lehessen változtatni. Ez jelenti a legnagyobb kihívást a felhasználói élmény és az árharc területein. Ebben a versenyben vezető pozíciót tölt be a norvég ADAX fűtőtestek gyártója, aki direkt WiFi routerre csatlakozó vezérlést gyárt, hiszen a további RF jeladó központok pluszköltsége és a telepítésekkel járó körülményessége hamar elveszi az emberek kedvét a távvezérléstől. Arról nem is beszélve, hogy teljes mértékben jogos elvárás a magyar nyelvű alkalmazás ingyenes elérése. Az ADAX WiFi alkalmazás ezért iOS, Android operációsrendszerű készülékekre, de még Windows Phone-ra is ingyenesen és magyar nyelven tölthető le.

A végfelhasználók számára végül mégis a legfontosabb szempont, hogy a kötelező funkciókat adott esetben ki is lehessen kapcsolni, ha nincs rájuk szükség, vagy működésük zavaró, így talán az energiahatékonyságot zászlóra tűző változtatásokat nem retorzióként éljük meg.

A Nordnova Energy nagykereskedelmi kínálatában megtalálhatóak az új szabályoknak megfelelő fűtőtestek.

Érdekel

Elektromos fűtésFűtéstechnika