Villanyszerelők Lapja

Világíts rá!

A szelektív hulladékgyűjtés fontosságára

| |  785 | |

Világíts rá!

A Világítástechnikai Társaság országos tájékoztató kampányának keretében pályázatot ír a ki „Világíts rá!” címmel, melynek tartalma: „Te hogyan hívod fel a figyelmet a lámpahulladékok szelektív hulladékgyűjtésére”?

Néhányan ma még szinte automatikus mozdulattal dobják a működésképtelen, elromlott lámpákat a szemetesbe. Azt már lassan megtanuljuk, hogy a műanyag palackokat és a papírt külön gyűjtsük, de a fényforrásoknak nem mindig találjuk a helyét, pedig 14 000 helyen 20 000 gyűjtő áll rendelkezésünkre. Évente több mint ezer tonna lámpahulladék keletkezik Magyarországon. Ezek az elhasznált termékek egyrészt veszélyt jelentenek a környezetre, másrészt sok olyan anyagot tartalmaznak, amelyeket újrahasznosíthatunk. Egy átlagos fénycsőben, vagy kompaktfénycsőben 1-2 mg higany található. Egy higanyos hőmérőben kb.1 gramm higany van, egy lámpa tehát ennek csupán ezredrészét tartalmazza, de országos szinten az évente eladott 6 millió darab fénycső jelentős természeti terhelést eredményez.

Ezért is tartja fontosnak a Világítástechnikai Társaság, hogy segítsen a szemléletformálásban, hogy a működésképtelen lámpák és lámpatestek ne a kukába, hanem a hulladékhasznosítóba kerüljenek.

A VTT „Világíts rá!” címmel pályázatot hirdet három kategóriában, melyben keressük az ország legjobb rajz-, videókészítőjét és versíróját. A pályaművek a lámpahulladékok szelektív gyűjtésének fontosságára kell fókuszáljanak.

A pályázat célja

Még szélesebb körben ismerté tenni ismertté a lámpahulladékok szelektív hulladékgyűjtésének fontosságát és népszerűsítse a környezettudatos világítási megoldásokat. A pályázat a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósul meg a „Szelektálok” program keretében.

Mit várunk?

Kreatív megoldások és üzenetek segítségével kell felhívni a lakosság figyelmét a lámpa hulladék létezésére, szelektív gyűjtésének fontosságára, az újrahasznosítás eredményeire és a környezettudatos világításra.

Kik pályázhatnak?

Mindenki, aki már betöltötte a 10. életévét. Elfogadjuk csoportok, iskolai osztályok, közösségek, baráti társaságok, párok és csapatok stb. jelentkezését is.

Mivel pályázzak?

  • Rajzzal, amit bármilyen technikával készíthetsz.
  • Egy maximum 3 perces videóval, ami készülhet kamerával, fényképezőgéppel, telefonnal is. (elvárt fájl formátum: MP4, MOV, maximális méret: 250MB)
  • Verssel, dallal, amelyet erre az alkalomra írtál. (hangfájl esetében az elvárt formátum: MP3, maximális méret: 10MB)

Egy pályázó egy kategóriában csak egy pályázatot adhat be, de minden kategóriában készíthet pályaművet.
Ne felejtsd el kitölteni a pályázati adatlapot!

Meddig pályázhatok?

A pályázatok leadási határideje: 2018. február 23. 23:59
Eredményhirdetés: 2018. március 21. 10:00

Hová küldjem?

Elektronikus úton a vtt@vilagitas.org e-mail címre.
Postán is feladhatod: MEE Világítástechnikai Társaság, 1042 Budapest, Árpád út 67, 1. em. 6.

Mit nyerhetek?

A nyerhető díjak szabadon felhasználható Media Markt vásárlási utalványok, a következő értékben:
1. helyezett: bruttó 50 000 Ft
2. helyezett: bruttó 25 000 Ft
3. helyezett: bruttó 5000 Ft

További információk ide kattintva érjetők el.

Világítástechnika