Villanyszerelők Lapja

Jelentősen csökkenhetnek a céges villanyszámlák

| |  412 | |

Jelentősen csökkenhetnek a céges villanyszámlák

A legfrissebb hírek szerint elképzelhető, hogy kevesebbet kell majd fizetni három, a számlában szereplő támogatási formáért.

Az országgyűlés törvényalkotási bizottsága is jó ötletnek ítélte, így támogatta a gazdasági bizottság arra vonatkozó javaslatát, miszerint a nem lakossági villamosenergia-fogyasztók költségeit (vagyis a cégekét) csökkentheti, tehát kevesebbet kell majd fizetni három, a számlába alapból beépített támogatási formáért.

A háttér a következőképpen néz ki: a szénipari szerkezetátalakítás és az energiaszektor dolgozóinak járó kedvezményes tarifa támogatása, illetve a távhőszektor áramáron keresztüli keresztfinanszírozását szolgáló összeg az, ami voltaképpen kevesebb, mint felére csökken. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 2,01 Ft/kWh helyett csupán 0,95 Ft/kWh lesz. Minderről december 12-én, kedden szavaztak egy energetikai törvénycsomag részeként.

Ami viszont nem változik, az az atomtörvénybe javasolt módosítás, mely szerint új atomerőművi blokk létesítési engedélyezési eljárásában az Atomenergia Hivatal csak akkor készíttet majd független szakértővel szakvéleményt, ha ezt a kérelmező maga nem tette meg. A mostani szabály ugyanis az, hogy a szakértőt csak a hivatal bízhatja meg – erről is határozott az országgyűlés.

Akárkit viszont a kérelmező sem bízhat meg, hiszen a törvény szigorúan meghatározza, hogy kik nevezhetőek független szakértőnek. Ezek alapján a következő kritériumoknak kell megfelelniük: egymással nem állhatnak semmilyen függőségi viszonyban, nem lehetnek az eljárásban érintett ügyfelek hozzátartozói, nem állhatnak semmilyen közvetlen vagy közvetett gazdasági kapcsolatban a kérelmezővel, valamint a hatósági eljárásban megjelölt technológia-szállítójával, és annak versenytársával sem.

Ugyanakkor a Miniszterelnökség weboldalán szerepel egy olyan módosítási tervezet a törvényt illetően, amely törölné a függőség tilalmát, és nem korlátozna minden gazdasági kapcsolatot a kérelmező és a szakértő között, csupán csak „a megbízást érintő egyéb gazdasági kapcsolatban” nem állhatnának egymással.

Forrás: hvg.hu

számla