Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

2,5 milliárdos transzformátorállomást adtak át

2017. szeptember 22. | VL online |  3743 |

Az alábbi tartalom archív, 7 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

2,5 milliárdos transzformátorállomást adtak át

A transzformátorállomás végkiépítésben 6 db 132 kV–os távvezetéki mező, 2 db 132 kV–os kábelindító mező, 2 db 120/22 kV–os 40 MVA-es transzformátor fogadására alkalmas transzformátor mező, kettős 132 kV–os gyűjtősín és kapcsolódó sínáthidaló mező kialakításával került megvalósításra.

A Tatabánya Ipari Park ellátására kiépített modern, digitális technológiák felhasználásával létesített transzformátorállomás a folyamatosan növekvő ipari igények kiszolgálása, és a villamos energia ellátás üzembiztonságának növelése érdekében valósult meg.

Az E.ON Hungária eddigi legnagyobb zöldmezős áramhálózati beruházása rekordidőn belül készült el. A mintegy 2,5 milliárd forintból kivitelezett létesítmény a méretén túl technológiailag is kiemelkedő az elmúlt 25 év E.ON fejlesztéseinek sorában.

A legújabb erősáramú és a negyedik generációs, intelligens digitális technológiák (IED - Intelligens Elektronikus Eszközök) felhasználásával megépített transzformátorállomás magasabb szintű üzembiztonságot biztosít a Tatabánya Ipari Park villamos energia ellátásában, ezzel hozzájárul a vállalatok és vállalkozások hatékony működéséhez és a térség további gazdasági fejlődéséhez.

A transzformátorállomás végkiépítésben 6 db 132 kV–os távvezetéki mező, 2 db 132 kV–os kábelindító mező, 2 db 120/22 kV–os 40 MVA-es transzformátor fogadására alkalmas transzformátor mező, kettős 132 kV–os gyűjtősín és kapcsolódó sínáthidaló mező kialakításával került megvalósításra. Az első kiépítésben két szabadvezetéki mező épült ki.

Az IED készülékek már a modern kori elvárásoknak megfelelően, a hálózati vagy alállomási hibákat rendkívül gyorsan érzékelik, azokat automatikusan megszűntetik, vagy kikapcsolják a hibás berendezést, és önműködően aktiválják a tartalék ellátást. Ez az automatizmus azért is rendkívül fontos, mert a nagy érzékenységű termelő-, gyártó- és egyéb ipari berendezésekben a hálózati hibák, zárlatok során kialakuló áram- és feszültségviszonyok is okozhatnak potenciális károkat.

Az eszközök működésük során nagy mennyiségű adatot generálnak, illetve dolgoznak fel, amivel elősegítik az üzemi események gyors kiértékelését és a megfelelő beavatkozások azonnali megtételét. Az IED készülékek optikai összeköttetésen át, szabványos IEC 61850 informatikai hálózatos kommunikációval cserélnek adatokat egymással, valamint a szomszédos alállomások készülékeivel és a számítógépes üzemirányítási rendszerrel is, ami nagyban hozzájárul a rendszer gyors és gördülékeny üzemeléséhez.

A tatabányai létesítmény amellett, hogy biztosítja az ipari parkban működő vállalatok üzembiztos ellátását, és jövőbeni energia igényeinek kielégítését, jelentősen tehermentesíti a bánhidai transzformátor állomást, ezzel hozzájárulva a bánhidai térség ellátásbiztonságának növeléséhez.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

EnergetikaTranszformátor