Villanyszerelők Lapja

Elindult a villanyszerelők nyilvántartásba vétele

| |  8221 | |

Elindult a villanyszerelők nyilvántartásba vétele

Szeptember 4-én jelent meg a kormanyhivatal.hu oldalon az a hír, amely szerint már jelentkezhetnek a villanyszerelők a központi „nemzeti” nyilvántartásba – ez a korábbi értelmezéssel ellentétben ez a villanyszerelők széles körét érinti.

Ingyenessé tette a Kormány a közműcsatlakozásokat július 1-től a családok, valamint a kis- és közepes vállalkozások számára, valamint mérsékelte vagy teljesen ingyenessé tette az ehhez kapcsolódó eljárási díjakat is – olvashtó a kormanyhivatal.hu oldalon. Emellett szeptembertől a gázcsatlakozásokhoz hasonlóan az áram- és víziközmű-szektorban is lehetővé válik a családoknak és a kisvállalkozásoknak, hogy maguk válasszák ki a közműcsatlakozási munkák kivitelezőit.

A tájékoztató szerint a változásnak köszönhetően gyorsabbá válik az ügymenet, hiszen megszűnik az elosztótársaságok eddig meglévő monopolhelyzete a közmű-kivitelezések terén, amely az építkezések, átalakítások körülményes engedélyezését és a kivitelezés elhúzódását eredményezte.

A kabinet szeptembertől a vállalkozások széles körét engedi be erre a piacra, amitől a szolgáltatások színvonalának emelkedését és a kivitelezői árak csökkenését várja. A családok és vállalkozások könnyebb döntéséhez rendelkezésre fog állni villanyszerelők és vízszerelők központi nyilvántartása, amelybe mától jelentkezhetnek az érintett szakmák képviselői. Ez az országos lista nem kizárólagos érvényű, hanem segítség azok számára, akik kivitelezőt keresnek a közműcsatlakozáshoz.

A vállalkozóknak szóló szakmai és képzési kritériumokat a 219/2017. (VII. 31.) kormányrendelet szabályozza, a nyilvántartásba való bekerülés illetéke pedig egyszeri 3000 forint. A névjegyzékbe kerüléshez szükséges kitöltött formanyomtatvány és a csatolt dokumentumok benyújthatók: személyesen az ország bármely kormányablakában, postán és elektronikusan e-mailben.

A regisztrációt a feltételek meglétének elbírálása követi, amely 8 nap, ezt követően a kivitelező belekerül a névjegyzékbe, amelyet a Fővárosi Kormányhivatal honlapján lehet elérni.

A korábbi értelmezéssel ellentétben egyértelműen egy széles kivitelezői réteg kerül megszólításra, hiszen a kivitelezői piac liberalizálásáról van szó, amely megszűnteti az elosztó és szolgáltató társaságok monopóliumát ebben a szegmensben.

JogszabályokKözműcsatlakozásVillanyszerelésVillanyszerelő

Kapcsolódó