Villanyszerelők Lapja

7 millió európai elektromos autót tölthet az új afrikai naperőmű

A Szaharában építendő új erőmű a Földközi-tenger mélyén átvezető kábelekkel látná el Europát

| |  216 | |

7 millió európai elektromos autót tölthet az új afrikai naperőmű

A Szaharában építene gigantikus naperőművet a TuNur projekt konzorciuma. Az erőmű a Földözi-tenger mélyén átvezető kábeleken a terv szerint több mint 5 millió európai otthon vagy több mint 7 millió elektromos autó villamos energiával történő ellátását biztosíthatná. 

A naperőmű Tunézia dél-nyugati tészén épülne fel, 25 hektárnyi területen,  4,5 gigawatt kapacitással. A tunéziai energiaügyi minisztériumnak az engedélykérelmet benyújtók szerint a projekt megvalósulása esetén segítene megelőzni az elsivatagosodást, minimalizálná vízfogyasztást, illetve 2000 közvetlen és közvetett módon további 20 000 állást hozna létre.

Először egy kisebb, 250 megawattos egység épülne föl és már 2020-ban üzembe állna. A megtermelt villamos energiát egy máltai interkonnektoron keresztül juttatnák el Európába. A terv szerint már az első ütemben létrehozandó kapacitás mintegy 1000 gigawattóra áramot tudna az európai hálózatba táplálni éves szinten. Az összekötő infrastruktúra részben már megvan. 

A projekt második ütemében építenék fel az úgynevezett koncentrált naperőműveket (CSP), összesen mintegy 2,25 gigawatt kapacitással, amelyek egy másik útvonalat követő vezetéken Olaszország felé évi körülbelül 9000 gigawattóra villamos energiát továbbítanának. Ennek a 600 kilométeres kábelnek a kiépítése már folyamatban van, a projekt megvalósíulását az EU kiemelt közösségi érdeknek értékeli. A harmadik ütem keretében a naperőmű-parkot 4,5 GW kapacitásig tovább bővítenék, illetve a fentieken túl egy harmadik, Tunézia és Franciaország között húzódó vezeték lefektetése is tervben van.

Európában jelenleg körülbelül 100 GW fotovoltaikus napenergia kapacitás van kiépítve, amely így földgáz, szél-, szén-, víz és nukleáris energia után a kontinens hatodik legfontosabb energiaforrása.

Forrás: portfolio.hu

Naperőmű