Villanyszerelők Lapja

A Google sóval mentené meg a világot

A megújuló energia tárolására kerestek költséghatékony megoldást

| |  1078 | |

A Google sóval mentené meg a világot

Bár elsősorban az internetes keresőjéről ismerjük, számos projekt köthető a céghez: drónok, önvezető autók, mesterséges intelligencia, hőlégballonról szórt internet, rákkutatás... és legújabban a megújuló energia tárolása.

Köztudott, hogy a Google a szívén viseli az emberiség (és pesze a saját profitja) sorsát. Külön részleg, a Google X felel a futurisztikus fejlesztésekért. Újabban az azonnal fel nem használt szél-és napenergia tárolásán dolgoznak. A fejlesztés még a kezdeti fázisban van, viszont a téma fontos, hiszen a megújuló energia egyik nagy problémája, hogy nem akkor termelődik, amikor felhasználnák. Ez egyrészt bizonytalan ellátását, másrészt energiapazarlást jelent.

A Google X divízió olyan rendszer kifejlesztésébe fogott, ami képes tárolni a megújuló energiát, ami nem kerül azonnal felhasználásra. A megoldáshoz nem valami high-tech anyagot, hanem egyszerű sót használnak. Ebből adódóan a Google megoldása bárhol tárolható, tartósabb, mint a lítium-ion, és az ára is versenyképes a piacon a Google X vezetői szerint. 

A Google jelentős piacra léphet be ezzel a projekttel. Idén az eltárolt megújuló energia 790 megawatt lehet, de a teljes kapacitás 45 gigawattra emelkedhet hét év leforgása alatt. 

A megújuló energia elterjedését akadályozza, hogy a nap-és szélenergia termelése nem folyamatos. Megfelelő tárolási lehetőségek hiányában Németországban 2015-ben a megtermelt szélenergia 4 százalékát, Kínában pedig több mint a 17 százalékát pazarolták el a becslések szerint.

A Bloomberg által látott tervek szerint a rendszer egy miniatűr erőműre hasonlít, négy hengeres tartály alkotja, amit vezetékek kapcsolnak egy hőszivattyúhoz. Bármekkora méretben építhető, így elfér akár egy nagyobb garázsban is, vagy éppen egy nagy hagyományos erőműben. Két tartály sóval van megtöltve, a másik kettő pedig fagyálló folyadékkal. Elektromosság formájában jut az energiához, amit forró és hideg levegővé alakít. A forró levegő felmelegíti a sót, a só pedig sokáig tartja veszteség nélkül a hőt, a hideg lehűti a fagyállót és mintegy hűtőként működik. A visszaalakítást pedig egy repülőgép hajtóművéhez lehetne hasonlítani. A hideg és a forró levegő találkozása erőteljes széllökéseket okoz, amelyek meghajtanak egy turbinát, ezzel elektromosságot termelve, amikor a hálózatnak szüksége van rá.

Pontos számokat nem közölt a Google arról, hogy mennyire olcsó ez a technológia, de a sóval töltött tartályok valószínűleg sokkal kevesebbe kerülnek, mint a lítium-ion akkumulátorok, így bőven versenyképesek lehetnek a piacon. Ugyanakkor a lítium-ion akkumulátorok ára rohamosan esik, az olcsó olaj-és földgáz számos, az alternatív energiával kísérletező vállalatot tett már tönkre.

Forrás: portfolio.hu

Szélenergia