Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Készül az első lebegő offshore szélerőmű

Új szakaszba lép a szélenergia termelés

2017. augusztus 3. | VL online |  1655 |

Az alábbi tartalom archív, 7 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Készül az első lebegő offshore szélerőmű

A Statoil (norvég nemzeti közműcég) megbízásából lebegő szélfarm épül mintegy 25 kilométerre a skót partoktól. Az öt, egyenként 6 megawatt teljesítményű turbina várhatóan augusztus végéig kerül a helyére.

Az offshore szélfarmokat eddig elsősorban alacsony a vízmélységű helyekre telepítették, átlagosan 20-50 méter mélyen a tengerfenékbe ágyazva. A Hywind szélfarm turbináit viszont 90-130 méter mély vizekbe telepítik, az aljukat ballaszttal kiegyensúlyozzák, és így lebegnek a tengerben. Tengerfenékbe ágyazott horgonyrendszereknek köszönhetően maradnak a helyükön. A Statoil szerint ez a technológia akár 700 méteres mélységnél is működhet, azaz korábban nem elérhető területek nyílnak a tengeri szélturbina telepítés előtt. 

A cég már több mint másfél évtizede dolgozik a technológián. Az első önálló lebegő turbinát nyolc éve telepítették (norvég vizeken), azóta jelentősen sikerült csökkenteni a költségeket, és látnak még erre lehetőséget a továbbiakban is. Ennek köszönhetően elterjedhet ez a technológia, hiszen olyan terletek, országok is alkalmazhatják majd, akik adottságaik miatt eddig nem gondolkodhattak offshore szélerőművekben. Európában 10 (a világon 15) gigawatt offshore szélenergia kapacitás épült a mai napig, de 2030-ra a Statoil szerint ez a szám akár a tízszeresére is nőhet.

A Hywind szélfarm a maga 30 megawattos teljesítményéval nagyjából húszezer skót háztartás energiaszükségletét fedezheti majd.

Forrás: nrgreport.com, Statoil

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Szélenergia