Villanyszerelők Lapja

Új lendületet kaphat a megújuló energia előretörése

Gyorsan nőnek a tárolási kapacitások

| |  604 | |

Új lendületet kaphat a megújuló energia előretörése

A megújulók előretörésének – az energiatermelési technológia fejlődésén túl – a tárolási kapacitások bővülése ad lendületet. A megfelelő tárolási kapacitás segít az energiaellátás biztonságának szavatolásában, áthidalhatóvá téve az időszakokat, amikor kevesebb energiát adnak a megújuló források.

A tárolási kapacitások gyorsan nőnek. A lítiumionos energiatárolók fajlagos ára harmadára zuhant az öt évvel ezelőtti szinthez képest. A Nemzetközi Megújulóenergia-ügynökség (IRENA) előrejelzése szerint folytatódik a költségcsökkenés, és ennek köszönhetően az ipari méretű akkumulátorokban elérhető energia mennyisége 2030-ra a mostani 1-ről 250 gigawattra emelkedik. A Bloomberg New Energy Finance kutatóintézet előrejelzése szerint az árcsökkenés látványos ütemű marad. 2010-ben az akkumulátorok egy kilowattórára vetített ára még ezer dollár körül volt – ma 350 dollár –, a következő évtized közepén kevesebb, mint 100 dollár lesz. A tanulmány szerint: „Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi közműdíjak mellett gazdaságilag is életképesek lesznek a házak tetején lévő napelemtáblákkal kombinált akkumulátoros tárolók.”

Folyamatosan – bár lassabb ütemben – növekszik az energiát „elraktározó” víztározók kapacitása is. Ezekbe a vizet a megújuló energiaforrások által megtermelt árammal szivattyúzzák fel. A tározók alá épített, csúcsidőszakokban bevethető turbinák összteljesítménye 150-ről 325 gigawattra nő.

Az IRENA szakértői szerint az előrelépéshez arra is szükség lenne, hogy elektromos energiára állítsák át az épületek fűtését, illetve az áruszállítást is. „Ha a megújuló energia felhasználását integrálják, ebben az egységes rendszerben az elektromos járművek akkumulátorai is a hálózat részévé válnak, s azok is tárolják az energiát” – hangsúlyozzák. Jelentős megtakarítást hozhatnának az okoshálózatok, hiszen az egész rendszer hatékonyabbá válna az egyes elemek optimalizált felhasználásával. Egyelőre viszont a közműcégek jó része idegenkedik az akkumulátoros energiatárolástól. Ennek oka leginkább a szabályozás bizonytalansága, illetve az új technikai megoldások iránti bizalmatlanság.

Dale Vince – egy brit befektető, aki megújuló erőforrások termelésében utazik – szerint viszont hamarosan már csak nevetni fognak azokon, akik nem az ingyenes szél- és napenergiát használják.

Az Ecotricity nevű cég tulajdonosa úgy véli, hogy 15 éven belül elérhető lenne az, hogy Nagy-Britanniában megújuló forrásokból teremtsék elő a felhasznált energia háromnegyedét. „Az átalakítási program részeként 2020 után nem lehetne széntüzelésű erőművet építeni, 2025-re pedig kivezetnék a fosszilis energiahordozók használatát bátorító szubvenciókat. 2030-ban az energia fele származhatna a tengeri szélfarmokról, további 25 százalék pedig biomasszából, illetve a szárazföldi szélkerekekből” – avat be Vince.

Forrás: hvg.hu

Megújuló energetika