Villanyszerelők Lapja

Kérelemdömping volt tavaly decemberben naperőmű építésére

A naperőművek megvalósítását buktatók nehezítik

| |  665 | |

Kérelemdömping volt tavaly decemberben naperőmű építésére

Csak tavaly decemberben mintegy 2500 naperőmű engedélyezését kérelmezték a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól, de ezeknek jó, ha a fele meg tud valósulni a buktatók miatt – fejtette ki a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke, Kiss Ernő.

Kérelemdömping volt tavaly év végéig a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál; 2500 befektetni szándékozó vállalkozás nyújtott be kérelmet 500 kilowattos, kifejezetten kereskedelmi célú napelemes erőmű építésére, illetve az un. kötelező átvételi támogatás árrendszerében való részvételre – közölte a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke. Hozzátette: az átlagosan 500 kilowattos erőművek építésére összesen közel 2000 megawattnyi kérelem érkezett.

Kiss Ernő elmondta, hogy főként olyan hazai vállalkozások terveznek erőművet megépíteni, amelyek saját forrással vagy kedvező hitellehetőséggel rendelkeznek.

Egy 500 kilowattos napelemes erőmű beruházási költsége körülbelül 200 millió forint.

„A napelemes erőműnek körülbelül tíz év a megtérülési ideje. A tavaly beadott engedélykérelmek határozataiban a hivatal jellemzően közel 25 évre vállalta, hogy kötelező átvételi tarifával átveszi a megtermelt villamos energiát. Így az erőmű 10-12 megtérülési év után egészen 25 éves koráig termel profitot a beruházó számára. Ez pedig a beruházás számára körülbelül 10 százalék hozamot jelent” – közölte a szövetség elnöke.

Kiss Ernő elmondta: mivel az engedélykérelemnek jelentős költsége volt, valószínűleg minden befektetni szándékozó pályázó komolyan gondolta a tervét. Hozzátette: mivel kissé nehézkes az engedélyeztetés folyamata, számos olyan bürokratikus akadály van, ami ezeknek a megvalósítását nehezíti.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnökének becslése szerint az már nagyon jó eredménynek számít, ha a tavaly decemberig beadott 2500 kérelem körülbelül fele megvalósulhat, de reményei szerint ennél nagyobb arányban is épölnek majd erőművek.

Forrás: InfoRádió / Czwick Dávid

NapelemNaperőmű