Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Elkészült az első Tesla Model 3, de vajon kié lett?

2017. július 12. | VL online |  1168 |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Elkészült az első Tesla Model 3, de vajon kié lett?

Nincs csúszás! Elon Musk múlt heti ígéretének megfelelően, a hét végén legördült a futószalagról az első végleges Tesla Model 3, amivel ez a típus lett az első Tesla, aminek a beharangozott időpontban elkezdődött a sorozatgyártása.

Nagyon fontos volt, hogy ne csússzanak a gyártás indításával, hiszen egy néhány hetes vagy hónapos csúszás (ami korábban nem volt szokatlan) dominószerűen döntötte volna romba a cég terveit és a tőzsdei értékelését – írja a villanyautósok.hu cikke. A becslések szerint az autóra eddig több, mint 400 ezer előrendelés érkezett, aminek a legyártása így is évekig tarthat. Az első rendelők a hónap végén egy nyilvános átadó ünnepség keretében vehetik át autóikat.

De kié lesz a legelső példány? Az első Model 3 természetesen Elon Musk saját autója lesz, de nem alanyi jogon. Az első darab ugyanis annak jár, aki elsőként fizette be az előleget az autóra. Meglepő módon azonban nem a cégalapító, hanem az egyik legnagyobb befektető volt a leggyorsabb. Ira Ehrenpreis azonban meglepte ezzel a lehetőséggel Elon Muskot 46. születésnapja alkalmából, így az első Roadster és az első Model X után az első Model 3 is Muskhoz kerül. A Model S-re annak idején az első csekket Steve Jurvetson, az igazgatótanács egyik tagja állította ki, így abból a típusból nem a cégvezető kapta az első példányt.

Július 28-án további 30 Tesla Model 3 kerül a tulajdonosokhoz, majd augusztusban 100, szeptemberben pedig 1500 darabot adnak át. Az év végéig a tervek szerint elérik a havi 20 ezer példányos legyártott mennyiséget. Ezzel a Tesla átlépheti az évi 100 ezer legyártott példányt.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Elektromos autó