Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Az iparosok nehezen tudják felhasználni a képzési forrást

| |  1136 |

Az iparosok nehezen tudják felhasználni a képzési forrást

Az ötnél kevesebb embert foglalkoztató vállalkozások problémája, hogy nehezen tudják elengedni munkatársaikat több napos csoportos képzésekre, ugyanakkor az új ismeretek elsajátítására nekik is szükségük lenne.

Az iparosok, a mikrovállalkozások nehezen tudják felhasználni a pályázaton elnyerhető minimum 3 millió forint képzési forrást, ezért az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) azt javasolja, hogy a helyi ipartestületeket ernyőszervezetként vonják be a rendszerbe – mondta Németh László, a szövetség elnöke az MTI-nek, miután az országos elnökség a napokban áttekintette a kkv-k helyzetét.

Az IPOSZ elnöke kifejtette, az országos elnökség szerint az 5-nél kevesebb embert foglalkoztató mikrovállalkozások problémája, hogy nehezen tudják elengedni munkatársaikat a képzőhelyek több napos csoportos képzéseire, ugyanakkor az új ismeretek elsajátítására nekik is szükségük van. 

A szövetség szerint a helyi ipartestületek az ottani igényekhez, lehetőségekhez alkalmazkodva hatékonyabban oldanák meg a kisvállalkozások munkatársainak képzését - mutatott rá az IPOSZ elnöke.

A szövetség kérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, vizsgálja felül, hogy segédmunkásoknak kisgép kezeléséhez – például építőiparban a betonkeverő géphez – szükséges-e a jogszabályban előírt magas óraszámban OKJ-s vizsgát tenniük – mondta Németh László. Jelezte, szerintük a munkavédelmi előírások betartása mellett egyszerűbb betanítással is megoldható lenne a segédmunkaerő képzése.

Az országos elnökség szerint a kisvállalkozások számára rezsicsökkentése lenne, ha a családi házakra vonatkozó ingyenes kéményseprő szolgáltatás kiterjedne arra az estre is, amikor a mikrocég székhelye a tulajdonos lakóhelyére van bejelentve – tette hozzá a szövetség elnöke.

OktatásSzakmapolitika