Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Földkábelekre cserélik a légvezetékeket a Mátrában

| |  2344 |

Földkábelekre cserélik a légvezetékeket a Mátrában

A hatóságokkal tartott egyeztetéssel megkezdődött a Felső-Mátrában egy fontos fejlesztés, az elektromos légvezetékek kiváltása földkábelekre.

Az időjárás jó ideje visszatérő áramellátási zavarokat okoz a régióban, és a közlekedés megbénulásával együtt az ott lakók megélhetését, de a turisták személy- és vagyonbiztonságát is veszélyeztetik. Legutóbb áprilisban okoztak komoly gondot a sok hótól kidőlt és számos helyen vezetékszakadást okozó fák. Ekkor több mátrai település volt napokig megközelíthetetlen, alapvető szolgáltatások váltak működésképtelenné és emberek százai rekedtek az elzárt területeken.

A veszélyforrás felszámolására a közlekedési infrastruktúra fejlesztése mellett elsősorban az elektromos légvezetékek földkábelekkel történő kiváltása jelenthet megoldást. A tervezés időszaka várhatóan 4-5 hónapot vesz igénybe, majd az áramszolgáltató Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. (ÉMÁSZ) jó idő esetén akár még a tél beköszönte előtt, vagy 2018 tavaszán elkezdheti a kivitelezést. A fejlesztés 22 település több ezer lakóját érinti.

Hogy mennyibe kerülne a fejlesztés, még nem tudni, ez csak a tervezés időszakát követően lesz kalkulálható. Az érintett terület 122,6 kilométernyi elektromos vezetékéből mindössze 12,5 kilométernyi a földkábel. A maradék 110 kilométernyi légvezeték kiváltása ismert és alkalmazott technológiákkal megoldható, nem igényel különleges műszaki megoldásokat.

(Forrás: MTI)

ÁramszolgáltatóÁtviteli hálózatEgyetemes szolgáltató