Villanyszerelők Lapja

Német-osztrák kapacitásfelosztásért küzdenek a V4-ek

| |  1086 | |

Német-osztrák kapacitásfelosztásért küzdenek a V4-ek

Közös nyilatkozatot fogadtak el a cseh, a magyar, a lengyel és a szlovák energetikai szabályozó hatóságok. A dokumentumban a német-osztrák határon a műszakilag megfelelő és az EU-s jogszabályokat követő kapacitás-felosztás bevezetésének fontosságára hívják fel a figyelmet.

Szűk keresztmetszet

A nyilatkozatban a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia energetikai szabályozó hatóságai sajnálatukat fejezik ki, mert a német és osztrák szabályozó hatóságok közelmúltban bejelentett megállapodása a szűk keresztmetszetek kezelésére nem egyeztethető össze sem az összekapcsolt villamos energia átviteli-hálózat műszaki korlátaival, sem a közelmúltban hatályba lépett európai uniós jogszabályok által előírt eljárási szabályokkal. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a Visegrádi Együttműködés országaival 2012. óta tesz erőfeszítéseket a kapacitás-felosztás bevezetéséért a német-osztrák határon.

Csökkennének a hurokáramok

A német-osztrák kapacitás-felosztás bevezetése csökkentheti a régióban, így Magyarországon is jelentkező hurokáramlások mértékét, amely megnövelheti a határkeresztező villamos-energia kereskedelem céljára felajánlható kapacitásokat, erősítheti és előmozdíthatja a szorosabb piacintegrációt (például piac-összekapcsolás), valamint csökkentheti az összekapcsolt villamosenergia-rendszer üzembiztonsági kockázatait, ezáltal a költséges üzembiztonsági beavatkozások iránti igényeket is (például többoldalú teher-újraelosztás).

ÁramszolgáltatóÁramtermelésÁtviteli hálózat