Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Intelligens közvilágítást adtak át Balatonakarattyán

| |  1862 |

Intelligens közvilágítást adtak át Balatonakarattyán

A település kibővített lámpaparkjával biztonságosabb környezetet kínál a lakóknak, míg az üzemeltetés gazdaságosabbá és környezetbaráttá válik az energiatakarékos világítótesteknek köszönhetően.

Balatonakarattyán az E.ON Energiakereskedelmi Kft. a hálózati szolgáltatóval alvállalkozásban együttműködve egy országos szinten is egyedülálló közvilágítási projektet adott át: a közvilágítás korszerűsítését egy olyan intelligens irányító rendszer kialakításával valósították meg, amely a közvilágítás teljeskörű és digitalizált vezérlését biztosítja. A projektnek köszönhetően a település bevilágítottsága lényegesen javul, mivel a korábbi 787 darab elavult lámpa helyett 1183 darab LED világítótest biztosítja majd az energiatakarékos közvilágítást.

A település közbeszerzési eljárás során hirdette ki az E.ON-t nyertes ajánlattevőként a projekt tervezésére, kivitelezésére és a korszerűsített közvilágítás 1 éves üzemeltetésére, amely legfeljebb 5 évre meghosszabbítható. A részben kormányzati, részben pedig önkormányzati forrásokból finanszírozott és kivitelezési munkáival 2017. februárban indult projekt tervezésének és kivitelezésének nettó értéke 126,8 millió forint.

„Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a korszerűsítés mellett mintegy 50%-kal bővítettük is a közvilágítási eszközparkunkat. A világítás központi irányításáért felelős új, intelligens rendszer nem csak környezetbarát, energiahatékony, de hosszú távon is számos, a lakosság kényelmét és egészségét szolgáló további fejlesztést alapoz meg.” – hangsúlyozta Matolcsy Gyöngyi, Balatonakarattya polgármestere.

A megvalósított közvilágítás irányítási rendszer ugyanis további szenzorok vezérlésére is képes, így alkalmassá tehető többek között a forgalom, lég- és környezetszennyezésre vonatkozó adatgyűjtésre.

„A bővített és modernizált közvilágításnak további előnyei is vannak. A közvilágítás vezérlés segítségével minden korszerűsített lámpatest önállóan vezérelhető, energiafogyasztása ellenőrizhető és a kibocsátott fényerőssége is akár önállóan szabályozható. A lámpatestek mindegyike antennával felszerelt, egymással és a központi irányítással kommunikációra képes egységes rendszert képez.” – mondta el Lehoczki Balázs, az E.ON Energiaszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

A közvilágítás üzemeltetéséhez szükséges főbb lámpatest paraméterek – többek között a lámpák típusai, fogyasztásuk, GPS koordinátáik – a közvilágítás irányítási rendszerből kinyerhetők, a lámpatestek meghibásodását az irányítási rendszer valós időben jelzi, így a rendszer használatával a hatékony üzemeltetése garantált.

 

„Balatonakarattya közvilágítása teljes egészében Magyarországon gyártott fényforrások segítségével újult meg. A GE Fényforrás üzletág nagykanizsai üzemében készült LED lámpatestek színhűségükkel kiemelik a község éjszakai szépségét, irányított fényüűk pedig kizárólag a szükséges területet világítják be. Az új rendszer, amellett, hogy költséghatékonyabb működést biztosít, évente több millió kilogramm széndioxid megtakarítást eredményez Balatonakarattya számára.” – hangsúlyozta Tóth Károly, a GE Fényforrás üzletág európai értékesítési igazgatója.

KözvilágításLEDVilágítástechnika