Villanyszerelők Lapja

Csődöt jelentett a Solarworld, a német napelemipar zászlóshajója

| |  1165 | |

Csődöt jelentett a Solarworld, a német napelemipar zászlóshajója

A Solarworld AG felügyelő bizottsága a gazdálkodási helyzetet mérlegelve arra a következtetésre jutott, hogy nem lehetséges pozitív prognózist felállítani a cég jövőbeni kilátásaira.

„Az eladósodottság mértékére való tekintettel fennáll a csőd bejelentésének a kötelezettsége” – idézte az MTI a cég tőzsdei közleményét. A cég vezetése ezért benyújtotta a csődvédelmi kérelmet az illetékes hatóságnál.

A Solarworld már hosszú ideje küzd az alacsony napelemárakkal, az Egyesült Államokban pedig egy per esetleges költségei fenyegetik. Az amerikai Hemlock szilícium beszállító vállalat 720 millió eurós kártérítést követel a német vállalattól. A bíróság helyt adott a keresetnek, amit a Solarworld megfellebbezett. Az eljárás még tart.

Napelemes árdömping

A napelemek világpiaci ára 2016-ban ötödével csökkent a kínai termelési kapacitás növekedése miatt. A Solarworld szerint a kínai gyártók árdömpinget alkalmaznak.

Frank Asbeck vezérigazgató márciusban még arról beszélt, hogy egy szigorú takarékossági programmal 2019-ig talpra lehet állítani a vállalatot. A programban a Solarworld „minőség és technológia” jelmondattal igyekezett volna megkülönböztetni magát az ázsiai konkurenciától. A működési költségeket egyebek között 400 alkalmazott – ebből 300 németországi – elbocsátásával egy ötödével csökkentette volna a cég.

A 2016-os évet 92 millió euróval a mínuszban zárta a Solarworld. Eredményessége azonban az idei év elején már javult, az első negyedévet 28 millió eurós működési eredmény hiánnyal zárta, szemben a tavalyi negyedik negyedévi 51 millió eurós hiánnyal. Napelem eladásait pedig 382 megawatt áramtermelési kapacitásra növelte az első negyedévben a negyedik negyedévi 348 megawattról.

Vége az európai napelemgyártásnak?

Már csak „szellemkapacitások” vannak az EU-ban – fogalmazta meg szomorúan összegzését még márciusban a legnagyobb európai napelemes szervezet, a Solar Power Europe. 

Tovább zuhant 2016-ban az európai napelemgyártás, a papíron lévő kapacitások is már 6,7 GW-ra estek vissza. 

A grafikonon a sötétkék oszlop az elvi gyártási kapacitás az EU-ban, a világoskék pedig a valóban Európában legyártott napelemek mennyiségét jelöli GW-ban. Forrás: solarpowereurope.org 

A valós gyártás közel 16%-kal esett 2015-höz képest a tavalyi év folyamán. Az a kapacitás kihasználtság még drámaibb módon, 46%-ról 40%-ra esett. Az európai cellagyártás még kisebb, mint a modulgyártás, tavaly és 2015-ben is 1,8 GW volt. Összehasonlításul, tavaly a legnagyobb kínai gyártó több, mint kétszer annyi napelemet gyártott le egyedül, mint az összes még meglévő európai gyártó.

Több ok áll a hanyatlás mögött a szervezet szerint: egyrészt az Európában visszaeső kereslet, továbbá hogy a helyi gyártók mérete túl kicsi a versenyképességhez, de főként az, hogy a kínai-EU dömpingeljárás miatt – ami a cellákat is érintette –, az európai gyártók el lettek vágva az olcsó alapanyagoktól – írta a napelem.tumblr.com.

Napelem