Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Honnan tudom, hogy pontos a multiméterem?

2017. május 10. | támogatott cikk |  8907 |

Az alábbi tartalom archív, 7 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Honnan tudom, hogy pontos a multiméterem?

Amikor multimétert választunk, alkalmazástól függetlenül az egyik legfontosabb szempont az eszköz pontossága. Sokszor azonban a gyártók egyedi megnevezései és a számtalan paraméter megnehezítik a mérési pontosság meghatározását. Cikkünkben az általános elnevezések mögé nézünk és megmutatjuk, hogy vásároljon a jövőben felkészülten és tudatosan.

Ha a felbontás nem elég...

Legtöbben, ha egy bizonyos típus szóba kerül, rögtön a felbontást és a digitek számát veszik figyelembe. Valóban, kiindulópontként fontos megvizsgálni ezeket a számokat is.

A különböző gyártók sokféle elnevezést használnak, ezzel is a termék előnyös tulajdonságait igyekeznek hangsúlyozni. Ahhoz, hogy értelmezni tudjuk ezek a fogalmakat, képesnek kell lennünk a számok mögé látni. Egy multiméter esetében először a digitek számát érdemes megnézni, ahogy az alábbi táblázatban is látható. (Természetesen vannak ennél alacsonyabb digitszámú, inkább hobbi célra használható műszerek is.)

Digitszám

Kijelzés

Count

3 ½

± 1999

2000

3 ¾

± 3999

4000

4 ½

± 19 999

20 000

4 4/5

± 49 999

50 000

4 5/6

± 59 999

60 000

Felmerülhet a kérdés: hogyhogy létezik 3 ¾  vagy 4 4/5 jelölés? Ez azért van, mert a legtöbb gyártó, ha a műszer valamivel többet tud ½ digitnél, elnevezi azt ¾ vagy éppen 5/6 digitesnek, hogy a nagyobb számok miatt vonzóbbnak tűnjön a vásárlók szemében.

A ma elterjedt álláspont szerint nem a digitek számát, hanem az úgynevezett „megjeleníthető számokat”, a multiméter által megjeleníthető értékeket érdemes figyelni (ezt angolul count-nak nevezzük, így találjuk meg a termék adatlapján is).

Ha ez az érték 1999, akkor egy 2000 count-os multiméterről beszélünk, mert minden esetben bele kell számolnunk a nullát is. A táblázat alsó két sora tartalmazza a ritkább értékeket, ezt bizonyos gyártók 50 000 illetve 60 000 count-ként jelölik.

Amellett, hogy tisztában vagyunk a digit és a count értékek fogalmával, érdemes magát a pontosságot is alaposabban szemügyre venni.

Felbontás és pontosság: mi a különbség?

Amikor a pontosság szóba kerül, sokszor hallani ehhez hasonló megjegyzéseket: „Az én multiméterem 4 ½ digites, ezért biztosan pontosabb, mint a 3  ½ digites.”

Bár ez adott helyzetben akár igaz is lehet, tudnunk kell, hogy pontosság és a digitek száma nem függ össze. A digitális multiméter pontossága elsősorban a belső felépítésétől függ – ezt egy konkrét példán keresztül szemléltetjük is:

4 ½ digites digitális multiméter:

  • DC feszültségmérés pontossága ± (1% +2)
  • Kijelzőjén megjelenő érték: 10,5 VDC
  • 10,5 V ± 1% (0,105 V) vagy 10,395V – 10,605 V
  • 20 V-os tartományban a 2 digit 0,002 V-nak felel meg
  • A teljes pontosság: ±((10,5 × (1/100)) + 0,002) = ±0,107 V

A megbízható gyártóknál a műszer adatlapján – még a legegyszerűbb kézi multiméternél is! – akár 3-4 oldalt is elfoglalhat a különböző mérési tartományokban megadott specifikáció. Ebből tájékozódhatunk, hogy az egyes sávokban milyen pontossággal képes mérni az eszköz.

Mérési kategóriák

A műszereket különböző mérési kategóriákba sorolják annak érdekében, hogy megkönnyítsék az alkalmazáshoz passzoló eszköz kiválasztását.

A négy ismert kategória:

Ezek mellett általában van egy szám is, ami a névleges feszültséget jelzi. Érdekességképpen: egy CAT II-es, 1000 V névleges feszültségű szabványba tartozó multiméter és egy CAT III-as 600 V szabványba tartozó multiméternél esetében, ahol ugyan a tranziens csúcsértéke mindkettőnél 6000 V, viszont a forrás ellenállás a CAT II-nél 12 ohm, a CAT III-nál 2 ohm. Egy gyors számolással (ellenállás = feszültség / átfolyó áram → Ohm törvénye) láthatjuk, hogy a 600 V-os eszköz ellenállása 3000 A, míg az 1000 V-os, de alacsonyabb kategóriájú eszközé csak 500 A. Ez azt jelenti, hogy előbbi sokkal üzembiztosabb.

Az a fentiekből is látszik, hogy a választásnál jóval többet kell figyelembe vennünk, mint csupán a digitek számát - szerencsére több gyártó mellékel részletes specifikációt a termékeihez. Emellett sokan tartanak ingyenes konzultációt, tanácsadást és állítanak össze különböző letölthető anyagokat.

Hazánkban a Keysight csúcsminőségű kézi multiméterek forgalmazója, a Computer Controls Hungary is foglalkozik a magyar nyelvű tanácsadással. A népszerű, „5 Végzetes Hiba Multiméter Vásárlásnál” című könyvben egyéb hasznos ötleteket is talál, amelyek megkönnyítik a megfelelő eszköz kiválasztását.

A Keysight kézi multimétereit június 15-én kipróbálhatja, sőt akár haza is viheti 14 napos tesztelésre. Ehhez mindössze regisztrálnia kell az ingyenes III. Computer Controls Roadshow-ra.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

MéréstechnikaMűszer