Villanyszerelők Lapja

Készülniük kell az áramszolgáltatóknak a napfogyatkozásra

| |  1626 | |

Készülniük kell az áramszolgáltatóknak a napfogyatkozásra

Miután a villamos energia ellátás és hálózatok növekvő mértékben függenek a napenergiától, az Egyesült Államok már annyi napenergiát használ, hogy a szolgáltatóknak fel kell készülniük az idén augusztusi napfogyatkozás hatására kieső kapacitások pótlására.

Új problémával kénytelenek szembesülni az Egyesült Államok áramszolgáltatói. A 2017. augusztus 21-én megfigyelhető jelenség olyan mértékben fogja befolyásolni az ország napenergia alapú villamos energia termelését, hogy azzal kapcsolatban a kaliforniai rendszerüzemeltető külön jelentést tett közzé.

Az Egyesült Államok teljes fotovoltaikus kapacitásának mintegy 50 százaléka Kaliforniában található, az elmúlt öt évben pedig az állam területén a hálózati áram 0,4–10 százaléka származott napenergiából kormányzati adatok szerint. A jelentés szerint az augusztus 21-i napfogyatkozás órái alatt egy hozzávetőleg 6000 megawattos kapacitás eshet ki a "napfényes állam" ellátásából. Érzékeltetésül, ez egy amerikai léptékkel mérve is nagyobbnak számító város fogyasztását is fedezheti. 

Forrás: California Independent System Operator

A szolgáltatók elsősorban gáz- és vízerőművek révén igyekeznek tartalék kapacitásokat biztosítani az érintett időszakra, emellett az ipari áramfogyasztás átmeneti korlátozásáról is egyeztetnek. Miután az Európában 2016-ban telepített új áramtermelő kapacitások 90 százaléka már megújuló energiaforrásokon alapul, az öreg kontinensen a szolgáltatók több tapasztalattal rendelkeznek a napfogyatkozás áramellátásra gyakorolt hatásairól. Tengerentúli társaik az ő tapasztalataikra is támaszkodhatnak a felkészülés során.

Forrás: portfolio.hu

ÁramszolgáltatóNapenergia