Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Új elnök a Mérnöki Kamara élén

| |  2075 |

Új elnök a Mérnöki Kamara élén

A Magyar Mérnöki Kamara május 6-án tartotta tisztújító küldöttgyűlését. Az elnökségről leköszönő Barsiné Pataky Etelka utódjaként a küldöttek négy évre Nagy Gyula okleveles gépészmérnököt, az Épületgépészeti Tagozat elnökét választották a szervezet élére.

A köztestület legfőbb döntéshozó fóruma a szokásos testületi beszámolók és a tervtartalmi követelményekről alkotott szabályzat megtárgyalása után döntött új tisztségviselőiről. A területi kamarák és a szakmai tagozatok részéről a szavazásra jogosult 284 küldöttből 174 jelent meg.

A Magyar Mérnöki Kamara új elnöke Nagy Gyula lett.

Alelnökök: Holló Csaba, Kassai Ferenc, Lengyel Tamás és Madaras Botond.

A elnökség tagjai: dr. Csenke Zoltánné, Feilné Győry Zsuzsanna, Gyurkovics Zoltán, Ivanics Zoltán, Kocsis Attila, Kovács István, Lakits György, Magyar Ákos, Reich Gyula, Szántó László, Szilvágyi László és Zarándy Pál.

A felügyelőbizottság megválasztott tagjai: ifj. Bózvári József, dr. Csete Jenő, Gilyén Elemér, dr. Halász Györgyné, Németh László.

Az etikai-fegyelmi bizottság megválasztott tagjai: Batu Árpád, Czakó László, dr. Fekete Jenő György, Kocsis Tünde, Kövesi Tibor, Massányi Tibor, dr. Szabó Éva, Szigetiné László Erika és Tóthné Temesi Kinga.

Az új elnök köszöntőjében kiemelte, hogy a kamarának hatékonyan ki kell használnia az önkormányzatiság és köztestületi szervezeti forma adta szakmai és jogi lehetőségeket. A munkát az elmúlt évek eredményeire alapozva kell folytatni, továbbfejlesztve az érdekképviseletet és a szakmai képzést.

A nemzet gazdaságának növekedése csak magasan képzett mérnökök közreműködésével valósítható meg, ezért a minőségi munka érdekében tovább kell fejleszteni a mérnökök kamarai képzését.

Az érdekvédelem területén el kell érni, hogy a szakmai, a gazdasági, de a politikai érdekek is találkozzanak egymással. Ennek érdekében a kamara a beruházások előkészítését segítő több szakmai dokumentumot dolgozott ki, kiemelve a független tervezői közreműködés fontosságát, a kiviteli tervből való pályáztatás beruházás eredményességét javító bevezetését.

Eredményes munkát csak a szakmai szervezetek, a szakmai kamarák összefogásával lehet elérni, ezért ki kell dolgozni a folyamatos egymás közötti konzultáció és együttműködés rendszerét. Egymással egyeztetve, megfelelő munkamegosztással, egymás érdekeinek figyelembevételével és tiszteletben tartásával lehet sikeres a tevékenységünk. – mondta Nagy Gyula.

Zielinski Szilárd-díj

A hagyományoknak megfelelően a küldöttgyűlésen nyújtották át a mérnöki közösség legrangosabb, a magas színvonalú kamarai munkásságért odaítélhető elismerését, a Zielinski Szilárd-díjat. 

A kitüntetést idén hat kollégánk vehette át: dr. Almási József, dr. Borbás Lajos, dr. Bőhm József, Lucz Géza, Rung Attila, és Zarándy Pál. 

Az MMK Tiszteletbeli Tagja kitüntető oklevelet vehetett át dr. Láng Péter, prof. dr. Márkus Béla, Nagy Sándor, dr. Nyers József,

Varga József és Varga László.  

Borítókép: az új elnök, Nagy Gyula székfoglaló beszéde a Magyar Mérnöki Kamara Tisztújító Küldöttgyűlésén 2017. május 6-án. Forrás: Nógrád Megyei Mérnöki Kamara honlapja.

BeszámolóMMKSzakmapolitika