Villanyszerelők Lapja

Felfigyelt a világ a 16 MW-os magyar naperőműre

| |  2741 | |

Felfigyelt a világ a 16 MW-os magyar naperőműre

A világ minden tájáról gyűjtött példákat a Bloomberg amerikai lap arra vonatkozóan, hogy miként hasznosítják az emberek a napenergiát. Ebbe a tizennégyes összeállításba került bele a Mátrai Erőmű 16 megawattos naperőműve.

A tiszta energia nemcsak a jövő – ez a jelen címmel közölt összeállítást a Bloomberg, amely szerint a megújuló energiaforrásokon alapul a 2016-ban a világon létesített áramtermelő erőművek 55 százaléka – ez az arány pedig még sosem volt ilyen magas. A lap kiemeli, hogy bizonyos régiókban a napenergia a legolcsóbb villamosenergia-forrás, és ez az árcsökkenési folyamat várhatóan tovább folytatódik. A becslések szerint 2025-ig további 36 százalékkal mérséklődhet a napenergia alapú áramtermelés ára.

A napenergia vonzereje azonban nem csak az egyre alacsonyabb költségekkel magyarázható: ez a legdemokratikusabb és leginkább decentralizált energiaforrás, amely máris rendkívül széles választékban érhető el, számos különféle alkalmazásra. A napelemes technológiák hódítása kapcsán pedig a portál a világszerte fellelhető megoldásokból válogatott, a mongol jurták mobil napelemeitől az elektromos autózás világáig terjedő 14 darabos gyűjtésbe pedig a Mátrai Erőmű Zrt. visontai naperőműve is bekerült. Amellett, hogy Magyarország legnagyobb ilyen kapacitásáról van szó, további érdekessége, hogy a Mátrai Erőmű Zrt. lignittüzelésű blokkjainak közvetlen közelében helyezkednek el.

16 MW-os fotovillamos erőmű a Mátrában

Magyarország jelenleg legnagyobb naperőműve, egyben Közép-Európa legnagyobb széntüzelésű és fotovillamos kapcsolt erőműve épült meg tavaly Visonta és Markaz határában, a Mátrai Erőmű felhagyott és rekultivált sűrűzagy depóniáján. A teljesen sík, közel 30 hektárnyi platófelület kedvezett a napelemmodulok elhelyezésének, amelyekből több mint 72 ezer darabot építettek be.
Tovább a teljes cikkhez >>>

A naperőmű által megtermelt villamosenergia-mennyiség átlagosan, háztartási léptékben mérve egy kisebb várost – hozzávetőleg négyezer fő háztartását – képes ellátni zöldenergiával, miközben felügyeletét hat ember képes ellátni. 

A Mátrai Erőműnél további fejlesztési terveket is mérlegelnek arra készülve, hogy majd be kell zárnia az együtt 700 megawattnyi lignitüzemű blokkjait. Ezek részeként a már működő naperőművön túl további 20-20 megawattnyi szolárpark építése jelentené, blokkonként 22 millió euróból, illetve a Mátrában 600 millió euróból kialakítandó 600 megawattos szivattyús energiatároló is.

EnergiahatékonyságÉrdekességMegújuló energetikaNapenergia