Villanyszerelők Lapja

Új vontatási transzformátorok a Bombardier vonatszerelvényein

| |  852 | |

Új vontatási transzformátorok a Bombardier vonatszerelvényein

Az energiafogyasztás csökkentése és a vasúti hálózat fejlesztése érdekében a Bombardier járműtetőre szerelhető vontatási transzformátorokkal szereli fel vonatszerelvényeit.

Egy osztrák állampolgár átlagosan évente közel 1425 kilométert utazik vonattal. Világviszonylatban ez azt jelenti, hogy Japán és Svájc után Ausztriában utaznak a legtöbbet vasúton.  Az ország 2020-ra vonatkozó távlati célkitűzése, hogy a közel 5000 km hosszúságú pályahálózatán évente 500 millió utast, illetve 150 millió tonna árut szállítson.  A vasúti hálózat jelenleg tervezett fejlesztése és bővítése ennek a célkitűzésnek az elérését szolgálja.

Első ütemben 42 db Effilight® járműtetőre szerelhető vontatási transzformátor kerül beépítésre a TALENT motorvonatokon, de 2024-ig 300 vonatszerelvényhez összesen 600 vontatási transzformátor megvásárlására kerül sor. 

Az E42 transzformátort arra a 21 vonatszerelvényre telepítik, amelyek az osztrák Vorarlberg tartomány vidéki és városi területeit, valamint a tartományt a szomszédos országokkal összekötő vonalakon üzemelnek majd, és biztosítják a közutak tehermentesítését.  

A vontatási transzformátorok biztonságos feszültségszintű villamos energiát szolgáltatnak az olyan alapvető fontosságú vasúti működésekhez, mint például a vontatás, a fékezés, a világítás, a légkondicionálás, az utastájékoztatás, a jelzőberendezések és a kommunikáció.

Az urbanizáció és a gazdasági fejlődés növeli a hatékony közlekedés iránti igényt, mivel egyre többen választják azokat elővárosi, térségi és intercity közlekedési rendszereket, amelyek a városközpontokat összekötik az agglomerációval és a távolabbi régiókkal.

A következő generációs Effilight vontatási transzformátora szabadalmaztatott konstrukciójú, csúcstechnológiát képviselő olajkamrával épül. Az egyedi kialakítású olajkamra a teljes körű funkcionalitás garantálása mellett akár 70%-kal is csökkenti a szükséges olaj mennyiségét.  Az olaj-megtakarítás ellensúlyozza azt a többlet rézfelhasználásból eredő költséget, amelyre a veszteségek mérséklése és az energiahatékonyság növelése érdekében van szükség. A jobb energiahatékonysági követelmények érdekében úgy optimalizálták a termék konstrukcióját, hogy az azonos tömegű, de a hagyományos transzformátorokhoz képest 25 százalékkal csökkentette a terhelési veszteséget.

Transzformátor