Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Paksi generátorok felújítása

| |  1689 |

Paksi generátorok felújítása

A GE Power Services sikeresen korszerűsítette a Paksi Atomerőmű 5. generátorának forgórészét is. A projekt egy több éves szolgáltatási megállapodás része, amelynek célja az, hogy meghosszabbítsa a 2000 MW beépített áramtermelő kapacitással rendelkező MVM Paksi Atomerőmű Zrt. generátorainak élettartamát és javítsa megbízhatóságukat.

A 2013-ban indult és 2021-ig tartó, 5,1 millió euró (mintegy 1,5 milliárd forint) értékű megállapodás értelmében a GE újítja fel az atomerőmű négy reaktor-blokkjához (Paks 1-4. blokkok) kapcsolódó nyolc darab, egyenként 250 MW teljesítményű, Ganz gyártmányú generátort, valamint egy tartalék generátort. A most befejezett projekt keretében az ötödik forgórész felújítása történt meg. A projekt ütemezése szerint a GE évente egyet újít fel az 1982 és 1987 között üzembe helyezett generátorok közül.


A Paksi Atomerőműben négy, orosz gyártmányú VVER-440 típusú nyomott vizes reaktor üzemel. Az 1-es blokk üzemidejét 2032-ig, a 2-es blokk üzemidejét 2034-ig, míg a 3-as blokkét 2036-ig hosszabbították meg. A berendezések felújítását a GE budapesti generátorszerviz műhelyében, magyar szakemberekkel és magyar alvállalkozók bevonásával végezte el. A generátor nagy fordulatszámon történő kiegyensúlyozása a vállalat lengyelországi, Wroclaw-ban működő üzemében történt.

A GE magyar Erőműszerviz csapata már számos hazai erőműben, többek között a Dunamenti, Mátrai, AES Tisza II., GTER Litér, GTER Sajószöged, DKCE Debrecen, pécsi és oroszlányi erőművekben végzett sokoldalú és jelentős  felújításokat. A vállalat ezen kívül finn, osztrák és török erőművek felújítási projektjeiben is sikerrel vett részt. A budapesti Erőműszerviz üzletág a hagyományos, szén és gáztüzelésű erőművek szerviz és karbantartási tevékenysége mellett a csehországi, Temelini Atomerőműben is dolgozott és jelenleg is dolgozik.

EnergetikaErőművek