Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Ne kukoricázzunk a LED-ekkel!

2017. március 21. | VL online |  8427 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Ne kukoricázzunk a LED-ekkel!

Kereskedelmi forgalomban kapható életveszélyes lámpákkal már többször találkoztunk – jellemzően néhány hónapig kampányszerűen árulják őket, majd eltűnnek a forgalmazók – ám most egy olyat mutatunk, amely annak ellenére, hogy életveszélyes konstrukció, évek óta kapható.

A kérdéses termék az egyik népszerű kínai webáruházban a TinyDeal oldalon mai is beszerezhető, pedig a Tékozló Homár blogon már 2015 novemberében is foglalkoztak vele, ahol az egyik vásárló írta meg a történetét, aki majdnem az életével fizetett a rossz választásért.

A LED csomagolása nem sokat árul el, van rajta CE minősítés (viccesen azt is mondhatnánk, hogy ebben az esetben a CE jelölés annyit jelent, hogy Chinese Export) és a felirat szerint a RoHS direktíva előírásainak is megfelel, azaz nem tartalmaz mérgező, káros anyagokat. Ezt idáig bárki mondhatja, „tinta és papír” kérdése az egész. A készülék nem tartalmaz semmiféle leírást, használati utasítást, ami azért már elgondolkodtató. Nem tudunk meg semmit az IP védettségéről, a teljesítményéről, a fényerejéről, annak színhőmérsékletéről, a rendeltetésszerű használatáról. Csupán a papírcsomagoláson olvashatjuk, hogy 42 LED-et tartalmaz a „kukorica” és 220 V (ami ma már 230 V) hálózati feszültség alatt használható, E27 csavarmenetes foglalatba csatlakoztatható. 

Az említett vásárló így fogalmazta meg a tapasztalatait: „Kicsomagoltam és rögtön megmarkolva tekertem is be az éjjeli lámpába hogy kipróbáljam. Igaz gyanús volt, hogy szabadon érinthetők rajta a forrasztási pontok meg vezetékek, de úgy voltam vele, hogy biztos van benne valami táp vagy ellenállás, így kisfeszültséggel üzemel és nem fog megrázni. A kikapcsolt lámpa felvillant egyszer, majd akkorát rázott, hogy ijedtemben leestem az ágyról, a lámpa meg berepült mögé. Az ujjaim utána fél óráig fájtak meg remegtek, az izmaimat meg mintha egészen a vállamig ki akarták volna tépni, szóval egész rendesen megrázott.”

Természetesen semmilyen fényforrást nem csavarunk be feszültség alatt lévő foglalatba - ez óriási felelőtlenség és egy tökéletesen működő termék esetében is balesetveszélyes, szerencse, hogy ennyivel megúszta a fogyasztó. 

Azonban érdemes megvizsgálni, hogy egy rosszul vagy nem működő termék esetében mit tehetünk, hiszen anyagi kár ért bennünket. A jogos követelésünkkel kihez fordulhatunk, ki téríti meg a készülék árát, egy baleset esetén kié a felelősség, hogyan tudom érvényesíteni a jogaimat? 

A törvény szerint a terméket az Európai Gazdasági Térség területére behozó vállalkozást is gyártónak kell tekinteni, így a termékkárért való felelősséget közvetlenül ezzel a gazdasági társasággal szemben lehet érvényesíteni. Ha a termék gyártója nem állapítható meg, a termék minden forgalmazóját gyártónak kell tekinteni mindaddig, amíg a forgalmazó a gyártót vagy azt a forgalmazót, akitől a terméket beszerezte, a károsultnak meg nem nevezi. A fogyasztó jogosult kérni a termék cseréjét, vagy amennyiben a szolgáltató ezt nem tudja biztosítani, elállhat a szerződéstől és kérheti a vételár visszafizetését. 

Magyar honlapokon, az alkalomszülte világítástechnikai „kereskedők” kínálatában jellemzően a kukorica LED búrás változata érhető el, a legtöbbször kihagyhatatlannak tűnő ajánlatok formájában. Információink szerint nagy tételben 0,5-1 dollár közötti áron lehet beszerezni ezeket a fényforrásokat, így a tuti ajánlat is jó hasznot hoz a forgalmazónak.

Jó tisztában lenni vele, hogy a szakemberek sem igazán kedvelik a kukorica LED-eket, mert az átlátszó bura miatt kápráztat és a „sokledes” kialakítás, ha a panelek egy része elromlik, a többi panel gyorsabb tönkremenetelét okozza, mert azok a részek nagyobb áramot kapnak a névlegesnél. Szintén fontos, hogy ne az ár alapján döntsünk a vásárláskor, hiszen számos szempontot figyelembe kell vennünk egy fényforrás kiválasztásánál – erről itt olvashat bővebben.

Összefoglalásként megállapíthatjuk, hogy jobb ha nem kukoricázunk, kerüljük el kétes minőségű termékeket és vásároljunk átgondoltan, megbízható forrásból, szakkereskedésből.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÁramütésBalesetveszélyLED