Villanyszerelők Lapja

Nyugdíjba küldik a dízel generátorokat

| |  2758 | |

Nyugdíjba küldik a dízel generátorokat

A fenntartható jövő mintapéldája lehet Hawaii egyik szigete, ahol a Tesla tömegesen vetette be a napelemmel nyert energiát az esti órákra is eltároló akkumulátorarzenálját.

Hawaii állam negyedik legnagyobb szigete, Kauai 2030-ra 70 százalékban, 2045-re pedig 100 százalékban megújuló energiaforrásokkal szeretné biztosítani energiaellátását. Egy ilyen földrajzilag elszigetelt helyen viszont ez sokkal nehezebb, mint általában a világon. A problémára a megújuló iparágban rohamosan terjeszkedő Tesla adott megoldást a második generációs Powerpack akkumulátortelepeivel.

A Csendes-óceán egy másik szigetén ugyanis már kipróbálták, hogy képesek egy kis sziget teljes áramellátását biztosítani napelemekkel, és a velük nyert energiát raktározó Powerpack akkumulátorokkal. Most Kauain is ez a cél, ezért a már meglévő kb. 55 000 napelemből álló, 13 MW-os napelemparkban 272 darab Powerpacket szereltek fel, amelyek segítségével a napelemekkel termelt áramot az esti órákban is fel lehet használni, így a szigeten élők nyugdíjba küldhetik az eddig használt dízel generátorokat.

Forrás: hvg.hu

AkkumulátorNapelem