Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Indul a próbagyártás a gödi akkumulátorgyárban

2017. március 13. | VL online |  3374 |

Az alábbi tartalom archív, 7 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Indul a próbagyártás a gödi akkumulátorgyárban

A Schneider Electric versenytárgyalásos eljárás keretében 2016 végén elnyerte a Samsung SDI elektromosautó-akkumulátorok hazai gyártóüzemére kiírt pályázatát.

A villamos rendszer kiépítésére szóló megrendelés a legnagyobbnak számít a magyarországi leányvállalat történetében: amellett, hogy forgalmának 10%-át teszi ki, ez a cég első, Samsung-gyárak számára készült, teljes körű villamossági ajánlati csomagja a világon. A fejlesztés a kritikus energiaellátási igények (tokozott áramsín-rendszerek, szünetmentes áramforrások) biztosítása mellett kis- és középfeszültségű megoldásokat foglal magában. 

A 100 milliárd forint értékű beruházás keretében a Samsung-üzemben márciusban indul a próbagyártás, így összesen 4 hónap állt a Schneider Electric rendelkezésre, hogy beszerelje és üzembe helyezze a villamos rendszert, ami rekord rövid kivitelezési időnek számít. 

A Samsung SDI és a Schneider Electric partnersége 2012-re nyúlik vissza, amikor a két globális vállalat hosszú távú együttműködést épített ki a tápellátás-védelmi eszközök és a napelemes energiatároló rendszerek terén. A jelenlegi projekt viszont már kifejezetten a Schneider Electric hazai szervezetéhez köthető, és komplexitásából adódóan a vállalat összes szervezeti területét érinti, a beszerzéstől a kontrollingon át a műszaki és jogi feladatokig.

A 2014-ben bezárt gödi üzem felújításával és kibővítésével a koreai gyártóóriás nagy erőfeszítéseket tesz az elektromos autók európai előállításának beindításához, és egyúttal az eladások robbanásszerű növekedését várja. Ez a törekvés összhangban áll a Schneider Electric elképzeléseivel is, hiszen a francia cég a gyár villamos rendszerének kiépítésével, és nem utolsó sorban saját elektromosautó-töltőberendezéseinek gyártásával szintén támogatja az e-autók elterjedését. 

„Ennek a projektnek az elnyerése hatalmas eredmény számunkra, hiszen energiamenedzsment és automatizálási megoldásaink egy hazánkban egyedülálló beruházás részeként valósulnak meg, a Samsung SDI gyárában. Mi sem bizonyítja jobban vállalatunk innovatív fejlesztéseit, minthogy koreai partnerünk minket választott az általa elképzelt jövőkép megteremtéséhez. Emellett kulcsfontosságúnak tartjuk azt is, hogy a beépítésre szánt megoldások nagy részét Magyarországon gyártjuk” – mondta Veres Zsolt, a Schneider Electric hazai leányvállalatának országigazgatója.

A magyar kormány által infrastrukturális korszerűsítésekkel támogatott üzem kialakításánál a fő szempont a legfejlettebb gyártási technológia alkalmazása és a termelékenység, melyek kapcsán a két vállalat kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre is. A gyár jelenlegi kapacitása az ország egyidejű teljesítményének a fél százalékát teszi ki, így meglehetősen nagy fogyasztónak számít. Az óriási méretű villamos energia biztonságos kezelését kiszolgáló rendszerhez a Schneider Electric kizárólag SF6 (kén-hexafluorid) gázmentes, azaz környezetkímélő megoldásokat szállított.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

AkkumulátorElektromos autó