Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A napelemes áramtermelés éllovasa lett Kína

2017. március 13. | VL online |  2367 |

Az alábbi tartalom archív, 7 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A napelemes áramtermelés éllovasa lett Kína

Immáron hivatalosan is a Csinghaj tartományban, Gonghe megyében található Longyangxia Napfarm és Vízierőmű a világ legnagyobb naperőműve 850 MW kapacitással.

A világ jelenleg legnagyobb napelemezőjét néhány hete fotózta le a világűrből a le a Landsat 8 műhold.

A napelemfarm a Sárga-folyón található Longyangxia vízierőműhöz épült hozzá, így egyben egyik a világ legnagyobb hibrid hidro-szolár erőművének része. Az építkezések a Kínai Energiabefektető beruházásával 2013 márciusában kezdődtek, és több ütemben haladtak. Az első szekció mindössze 9 hónap alatt készült el, és 2013 decemberében már működésbe is lépett 320 MW kapacitással. A második fázist 2014 augusztusában kezdték el, és 2015 végére fejezték be, 530 MW-ra növelve az erőmű kapacitását. A jelenlegi 850 MW kapacitásával a Longyangxia Dam Solar Park az első a legnagyobb napelemfarmok versenyében. Azonban senkinek se legyen afelől kétsége, hogy ez sokáig így is marad, hiszen csak Kínában óránként másfél futballpályányi napelemtáblát fektetnek le.

Longyangxia Dam Solar Park

  • 4 millió napelemtábla alkotja jelenleg a Longjanghszia-gáti napelemparkot, magasan, a Tibeti-fennsíkon. Hosszú kilométereken keresztül repülhet úgy a látogató a park fölött, hogy mindenhol csak csillogó kék szilíciumtáblákat lát.
  • 27 négyzetkilométer az erőmű területe. A létesítményben a modernitás és a jól megszokott pártállami díszletek vegyülnek egymással. A bejáratnál Hszi Csin-ping elnök hatalmas portréja köszönti a belépőket, fölötte az új jelmondatok: „Támogasd a zöld fejlesztéseket! Fejleszd a tiszta energiatermelést!”
  • 6 milliárd (253 milliárd forint) jüanba került az erőmű építése, de még egyáltalán nincs kész. Az építkezés 2013-as kezdete óta folyamatosan terjeszkedik a létesítmény.
  • 200 ezer háztartást tud most árammal ellátni a naperőmű. Hogy ez sok vagy kevés, az értelmezés kérdése. A paksi atomerőmű teljesítménye 2000 megawatt, és az ország áramfogyasztásának 53 százalékát fedezi.
  • 18 százalékos a napelemek jelenlegi átlagos hatásfoka (tehát a rájuk eső napfény energiájának 18 százalékát képesek elektromos árammá alakítani), de a kínai befektetők úgy számolnak, hogy ez egy-két év alatt legalább 20 százalékra emelkedik. Emellett folyamatosan csökken a napelemek ára, így az általuk termelt áram is olcsóbb lehet.
  • 110 gigawatt energiát készül termelni Kína 2020-ra napelemek segítségével, és további 210 gigawattot akar kinyerni a szélturbinákból, azonban ez még mindig igen kevés az ország teljes, 5,4 billió kilowattórás energiafogyasztásához képest.
  • 2,5 billió jüan (104 billió forint, a négyes után még tizenkét nulla van) befektetésre lesz ehhez szükség az elkövetkező egy-két évben.
  • 20 százalékát szándékozik fedezni energiaigényének az ország 2030-ra megújuló forrásokból. Arról nincsenek hírek, hogy ez az ígéret mekkora vagyon befektetését teszi szükségessé.
  • 13 millió új állás keletkezik a várakozások szerint az elvileg virágzásnak induló megújulóenergia-iparban.

Forrás: www.mno.hu

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Megújuló energetikaNapelemNapenergia