Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Újra áramot termelhet Csernobil

2017. március 13. | VL online |  3395 |

Az alábbi tartalom archív, 7 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Újra áramot termelhet Csernobil

Úgy tűnik, mégis megvalósulhat az a terv, amely óriási napelempark építésével hasznosítaná újra a 1986. áprilisi atomkatasztrófa által érintett csernobili zárt övezetet.

Az ukrán kormány által tavaly meghirdetett tenderre több mint 50 befektető cég jelentkezett, a pályázók 20–1000 hektárt kívánnak beborítani fotovoltaikus napelemtáblákkal.

A legtöbb részlet arról a kínai tervről került napvilágra, amely szerint egymilliárd dolláros befektetéssel egy 1000 MW teljesítményű naperőmű épülne a néhány hete új, a radioaktív sugárzást jól szigetelő szarkofággal befedett reaktorroncs közelében. A paneleket a legnagyobb kínai megújulóipari holding, a Golden Concord (GLC) gyártaná és szerelné össze e helyszínen, az erőművet pedig az ugyancsak kínai National Machinery Corporation üzemeltetné – adta hírül a Bloomberg.

A szakemberek szerint az erőművek számára kijelölt 12 km2-es területen nem annyira erős a sugárzás, hogy az veszélyt jelentene a rövid ideig a térségben tartózkodó építőkre, illetve a karbantartókra. A most tervezett és a jövőbeli csernobili naperőművek által termelt energia költségét jelentősen csökkenti, hogy miközben olcsón bérelhető a más célra aligha használható terület, a közelben van a megtermelt elektromos áram továbbítására alkalmas infrastruktúra. A kínaiak mellett amerikai és kanadai befektetők is tárgyalnak a naperőművek telepítéséről.

Kijevi források szerint Ukrajnában azt is fontolóra vették, hogy ha sikeres lesz a világ jelenleg legnagyobb naperőmű-építési projektje, kibővítik a megújulóknak szánt területet, s a következő évtizedben további tendereket írnak ki újabb beruházók számára. 

Forrás: hvg.hu

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÁramtermelésAtomerőműNapenergia