Villanyszerelők Lapja

Ki fizeti meg a napelemekre bevezetett új adót?

| |  3402 | |

Ki fizeti meg a napelemekre bevezetett új adót?

Március végétől teljesítménydíjat kell fizetni az újonnan telepített napelemes rendszerek után, ha annak teljesítménye meghaladja a 4 kilowattot – igaz, egyelőre a mértéke 0 forint.

A szolárrendszerek iránti vásárlói kedv töretlen, ami nem meglepő, hiszen 8-10 év alatt behozza az árát az 1,2-2,5 millió forintos beruházás, így sokan borítják be a tetőt napelemekkel. Az új díjra és az azzal járó bizonytalanságra a figyelmet ráirányító iparági szervezetnek, a Magyar Napelem Iparági Egyesületnek (MANAP) a vezetője, Szolnoki Ádám úgy gondolja, hogy bizonyos tekintetben megindokolható, és hosszabb távon elfogadható az elosztói teljesítménydíj. Most a saját áramellátásukat biztosító napelem rendszereket üzemeltető családok nagy része minimális díjat fizet az áramhálózat használatáért (ez a rendszerhasználati díj), szemben a magyar lakosság nagy részével, azokkal, akik a hagyományos módon, valamelyik nagy szolgáltatótól veszik az áramot. Azt azonban a szakember fontosnak tartja, hogy a díj tervezhető legyen és majdani mértéke érdemben ne befolyásolja a napelemrendszerek árát és így megtérülését, ne vesse vissza a megújuló energia terjedését.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal „a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és külön díjak alkalmazási szabályairól” szóló rendelete szerint amennyiben a háztartási méretű kiserőmű telepítését tervező rendszerhasználó igénybejelentése 2017. március 31-e után történik meg, akkor a 4 kW teljesítményt meghaladó részre elosztói teljesítménydíjat kell fizetnie, kivéve, ha az áram visszatáplálása a hálózatba műszakilag akadályozott. Az elosztói teljesítménydíj a rendelet hatályos szövege szerint jelenleg 0 Ft/kW/év. 

A 4 kW-s határ sok lakossági beruházót érinthet. "Egy átlagos család fogyasztásának a kiváltását egy 3-6 kW-os teljesítményű napelemes rendszer fedezi, így a háztartásoknak is fel kell készülniük ennek a díjnak a befizetésére" - mondta el a Világgazdaságnak Szolnoki Ádám a MANAP Iparági Egyesület elnöke. A szakember kiemelte: az 1,2-2,5 millió forintos bekerülési költségű háztartási napelemek megtérülésénél a díj komoly bizonytalanságot jelenthet azoknak, akik 2017. március 31-e után adják be igényüket háztartási méretű kiserőmű (így napelemes rendszerek) csatlakoztatására.

Szolnoki szavinak némileg ellentmond Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szóvivőjének véleménye, miszerint egy átlagos méretű háztartás bőven a teljesítménylimit alatt használ áramot - minden elektromos és háztartási eszközt egybevéve, évente mindössze 2150 kilowattórát.

A szóvivő az új adó bevezetését az igazságosabb teherelosztással indokolta, hogy mindenki hozzájáruljon a rendszer működtetéséhez, ugyanis jelenleg a napelemmel rendelkező fogyasztók nem fizetnek rendszerhasználati díjat.

Scherer szerint a napelemmel napközben megtermelt áramot nem lehet "kamrában" tárolni, betáplálják a rendszerbe, és elosztják, de este a fogyasztó nem feltétlenül az általa termelt áramot fogyasztja, hanem az ország más pontján termelt energiát, vagyis használja a rendszert. Az ingyenes használat viszont igazságtalan lenne a napelemmel nem rendelkezőkkel szemben.

Az utóbbi időszakban minden évben megduplázódott a napelemhasználók száma, az előző év végén beérkezett kérelmek alapján viszont idén akár többszörösére is nőhet a számuk.

NapelemNapenergia