Villanyszerelők Lapja

Eltüntetik az államtitkár nyaralója felől a légvezetékeket

| |  3371 | |

Eltüntetik az államtitkár nyaralója felől a légvezetékeket

Kovács Zoltán államtitkár számára kedvező beruházásra készül az E.ON Észak-Dunántúli Áramhálózati Zrt. Balatonalmádiban. A település felett futó 22 kilovoltos légvezeték egy részét a földbe helyezik pont ott, ahol a politikus háza van – számol be róla az index.hu.

A probléma annyi, hogy összesen csak 200 méter vezeték megy a föld alá, éppen ott, ahol a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkár háza van (egészen pontosan a gyerekei háza, de Kovácsnak haszonélvezeti joga van rajta), amúgy marad az oszlopok tartotta légvezeték a település többi része felett. Egyébként a vezeték föld alá vitelét régóta sürgetik a lakók, most érthetően csalódottak azok, akik fölött megmarad majd.

Az Index újságírói először a balatonalmádi önkormányzatát kérdezték, hogy ki és miért döntött így, és van-e szerepe a döntésben annak, hogy ott áll egy államtitkár háza, amire azt a választ kapták, hogy a vezeték tulajdonosa az E.ON Észak-Dunántúli Áramhálózati Zrt., és ők adtak megbízást a tervezésre a Rope-Vill Kft.-nek. Annyit még hozzátettek, hogy a tervezett megoldás a hatályos településrendezési terv előírásaival összhangban áll, óvja a meglévő zöldterületeket, növeli az üzembiztonságot, közútkezelői érdekeket nem sért. 

Az E.ON leírta, hogy azért van szükség a munkálatokra, mert a vezeték melletti egyes ingatlanok felújításakor az épületek veszélyesen közel kerültek a vezetékhez. Azt is írták, hogy "annak érdekében, hogy a szabványnak nem megfelelő hálózat átépítése megtörténhessen, külső tervező bevonása szükséges; a jelenleg magáningatlanok területén haladó 210 m 22kV légvezeték kiváltása szükséges 280 m földkábelre." Ha a terveket elfogadják, a földkábel közterületen menne majd, a kivitelezés pedig 2018-ban lenne, tették még hozzá. 

Forrás: index.hu

Átviteli hálózat