Villanyszerelők Lapja

Sorozatgyártásba küldik a 8 MW-os szélturbinát

| |  4814 | |

Sorozatgyártásba küldik a 8 MW-os szélturbinát

Működőképesnek bizonyult a dániai teszteken a Siemens 8 megawattos, közvetlen meghajtású szélturbinája, így a németek a „papírmunka” után a szériagyártását készítik majd elő.

A Siemens Wind Power a cég közvetlen hajtású tengeri szélturbinájának legújabb változatát telepítette a dániai Österildben levő országos tesztközpontban. A kódnevén SWT-8.0-154 elnevezésű turbina névleges teljesítménye 8 megawatt (MW) és a korábban már bizonyított, 154 méter átmérőjű rotorral szerelték fel – írja a hvg.

Érdemes felidézni, hogy Österildben épp csak négy éve (!) , hogy az első óriást, az akkor rekordnak számító 4 megawattos teljesítményű platformot tesztelni kezdték, másfél éve ezt a határt már 7 MW-ig tolták el, és egy éve pedig már a tervezőasztalokra került a 25-50 MW határ legyőzésének problémahalmaza is. 

Mindeközben Magyarországon az összesen 329 MW névleges teljesítmény utolsó szélturbinájának 2010-ben történt bekapcsolása óta nem épült szélerőmű, és ennek az is a következménye, hogy még Románia és Horvátország is lelépett bennünket. 

A Siemens 8 MW-os prototípusának bevizsgálását és hitelesítését januárban végezte el a DNV GL nemzetközi minősítő szervezet. A próbák során a biztonság szempontjából lényeges összes kritériumnak megfelelt a berendezés. Az új tengeri szélturbinát acéltoronyra szerelték úgy, hogy a rotoragy 120 méter magasra került.

A prototípuson mechanikai és elektromos vizsgálatokat is fognak végezni. A végső típusalkalmassági-tanúsítvány 2018-ra várható. A prototípus teljes üzembe helyezésével a Siemens az új turbina fejlesztésének végső fázisába lépett – ez a típus a tengeri szélviszonyok mellett akár 10 százalékkal nagyobb éves energiatermelést (AEP) tesz lehetővé, mint a most szériagyártásban lévő legnagyobb, 7 MW kapacitású modell. A korszerűsítéshez, illetve a nagyobb névleges teljesítményhez csak néhány alkotóelemet kellett korszerűsíteni a Siemens szerint (például a hűtést és a vezérlőrendszert), a „termék” rövid idő alatt piacra kerülhet, és élvezheti az alacsony kockázatból fakadó előnyöket is. A német cégnél úgy tervezik, hogy az SWT-8.0-154 modell sorozatgyártása 2019-ben kezdődhet el.

Megújuló energetikaSiemensSzélenergia