Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Napelemes autók

2017. február 17. | VL online |  1564 |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Napelemes autók

Speciális napelem borítja az új Sono Motors Scion elektromos autót, melynek akkumulátora folyamatosan töltődik napfény hatására.

Egy fiatal mérnökökből álló német startup cég a Sono Motors legújabb fejlesztése a napenergia meghajtású Scion elektromos autó, melynek speciális napelem borítása nemcsak szikrázó napsütésben, hanem árnyékban és felhős időben is tölti az akkumulátort. Sőt! Az áramtermelés parkolás közben is épp olyan aktívan működik, mint menet közben.

Árnyékban és felhős időben is töltődik

A napelemes autók legnagyobb előnye, hogy az üzemeltetéshez szükséges elektromos áram, (az üzemanyag) megújuló erőforrásból, vagyis napenergia felhasználásával történik, így elvileg nem kell többé üzemanyagra költeni. A kis városi „Urban” style napi 120 km megtételéhez elegendő áramot tud fejleszteni napenergiából, a nagyobb változat akkumulátora pedig 250 km megtételére alkalmas, így az éjszakai autózás is biztonsággal áthidalható.

Mindkét típus ettől függetlenül feltölthető hagyományos töltőállomáson vagy otthoni háztartási konnektorból is.A napelemes autóhoz bármilyen elektromos készülék csatlakoztatható, így például utazásnál, kempingezésnél a parkolóban álló autó ingyen biztosít folyamatosan újratermelődő áramot főzéshez, vízmelegítéshez, zenehallgatáshoz, mindezt környezetbarát módon.A prototípus legyártását követően várhatóan 2018-ban indul meg a napelemes Scion sorozatgyártása.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

AkkumulátorE-mobilitásElektromos autó