Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Hamarosan néhány perc lehet az e-autók töltési ideje

| |  2505 |

Hamarosan néhány perc lehet az e-autók töltési ideje

A német E.ON partnerségi megállapodást kötött a dán Cleverrel annak érdekében, hogy villámtöltő-hálózatot fejlesszenek ki az elektromos autók számára Európában.

A mostani bejelentés két dolog miatt izgalmas: a töltők tervezett teljesítményének köszönhetően jelentősen lerövidülhet az elektromos autók töltési ideje, és megtörhet a Tesla dominanciája ezen a területen - írja a Portfolio.hu.

A tervek szerint a Cleverrel közösen fejlesztett hálózat olyan villámtöltőkből áll majd, amelyek 150 kW-os kapacitásra lesznek képesek alapból, és potenciálisan 350 kilowattra lehet felskálázni őket majd. Ennek köszönhetően pedig jelentősen lerövidülhet az elektromos autók töltési ideje. Az első töltőket az idén telepítik a tervek szerint. Dániában az E.ON már ezerkétszáz töltőt üzemeltet, és folyamatosan tárgyal a lehetséges partnerekkel újabb töltők telepítéséről.

Piaci források szerint az E.ON-t, mint a terület egyik szakértőjét, már bevonták abba a projektbe is, amelynek keretében a Daimler, a BMW, a Volkswagen és a Ford első körben négyszáz villámtöltőt akar létesíteni a főbb európai közlekedési folyosók mentén. Az évtized végére pedig a töltőállomások száma elérheti a több ezres nagyságrendet. A német autógyárak töltőállomásai a CCS (Combined Charging System) csatlakozási szabványt alkalmaznák, és 350 kilowatt teljesítménnyel rendelkeznek majd a tervek szerint.

Az elektromos autók gyorsabb elterjedését eddig főként a járművek hosszú feltöltési ideje hátráltatta. Még a leggyorsabb módozat is bő félórát vett igénybe, így villámtöltők megjelenése javíthatja az ilyen gépkocsik keresettségét.

Jelenleg a villámtöltők többsége 43-50 kW teljesítményű - illetve van a Tesla 145 kW-os teljesítményű Superchargere -, amelyekkel durván 20-30 perc alatt lehet feltölteni egy e-autót, abban az esetben viszont, hogyha valóban képesek lesznek telepíteni 350 kW teljesítményű villámtöltőket, a töltési idő néhány percre lerövidülhet még akkor is, hogyha az elektromos autók újabb generációjáról beszélünk.

E-mobilitásElektromos autóGyorstöltés