Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Kézi multiméterek alapvető és különleges képességei

2017. február 8. | támogatott cikk |  36 260 |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Kézi multiméterek alapvető és különleges képességei

Az érzés, amikor megérkezik az megrendelt minőségi és szuper pontos kézi multiméterünk… és rájövünk, hogy a funkciók felét sosem fogjuk használni. Ismerős?

A kézi multimétereket különösen a villanyszerelők és épületgépészek szeretik; hiszen számos olyan előnnyel rendelkeznek, mint a kis méret és súly, így többségüket valóban egy kézzel, akár létrán állva is jól lehet használni. Az ilyen praktikus szempontok után általában a “Mit is tud?” kérdés következik. Hiszen a megfelelő ár-érték arány megtalálásához fontos tudnunk, hogy mire fogjuk használni az eszközt.

A baj az, hogy a legtöbb gyártó saját elnevezéseket, saját szavakat használ és a vevőkkel való kommunikációban a “márka”, a körítés gyakran nagyobb hangsúlyt kap, mint a jól összeszedett, lényeges tudnivalók. Összefoglalónkkal ezt a hiányt szeretnénk pótolni - elsősorban a Computer Controls Hungary által forgalmazott, itthon is népszerű Keysight kéziműszereken keresztül.

Alap képességek:

AC/DC feszültségmérés: Ez a legáltalánosabb paraméter, vagyis minden multiméter képes egyen és váltóáramú feszültségmérésre.

AC/DC vagyis az egyen- és váltakozó áramú árammérés: Ez már nem nevezhető általánosnak. Érdemes megfontolni, mert ha nagy áramokat szeretnénk mérni, akkor lehet hogy jobban járunk egy lakatfogóval. Főleg, hogy vannak olyan lakatfogók, amiket alapszintű multiméterként is lehet használni.

Ellenállás- és folytonosságmérés: Itt két lényeges szempont merül fel; egyrészt az újabb multimétereken már audió- és vizuális jelzés is van, ami fontos lehet, ha zajos környezetben használjuk ezeket az eszközöket, illetve ha valaki nagyon nagy ellenállással dolgozik (itt Gigaohmokról beszélünk, mivel a multimétereknek általában Megaohm a méréshatára), akkor érdemes lehet inkább egy szigetelés ellenállás mérőt beszerezni. Ezek az eszközök általában teljes értékű multiméterként is funkcionálnak.

Dióda teszt: Bizonyos eszközökben található. Néhány eszközben a dióda teszt egy áramgenerátorral tulajdonképpen nyitófeszültséget mér (tranzisztorral 0,3, szilícium tranzisztorral 0,9 V körül van ez a feszültség).

Hőmérsékletmérés: Alap DMM-eknél fordul elő általában, hogy nincs lehetőség hőmérsékletmérésre. Komolyabb multiméterek esetén vagy különböző termoelemeket is kapcsolathatunk az eszközre, vagy vannak olyan modellek, ahol kettős hőmérsékletmérés is lehetséges, például hogy ha nem kifejezetten tervezéshez, hanem ellenőrzéshez használnánk pl. egy légkondícionáló berendezésnél a kül- és beltéri egységet is egyidejűleg tudjuk mérni, sőt, a multiméter a kettő közötti különbséget is ki tudja számolni. Ha legközelebb választunk műszert, gondoljunk ezekre a lehetőségekre is.

Kapacitásmérés: Ha komolyan gondolkozunk kapacitásmérésben, akkor nem a multiméter a megfelelő eszköz. Bizonyos gyártók teljes értékű kapacitásmérővel hirdetik a műszereiket, azonban ezek nem is különböző frekvenciákkal, hanem egy egyszerű áramgenerátorral feltöltik a kondenzátort, és a kondenzátoron eső feszültséget mérik és ezáltal számolják ki a értékét. Tehát összetettebb mérésekhez szerencsésebb egy kézi kapacitásmérőt beszereznünk.

Különleges funkciók

Megjegyzés: a további szempontok a Keysight kéziműszerek egyedi elnevezéseit tartalmazzák. Ezek a funkciók azért különlegesek, mert csak egészen kevés multiméterben találhatók meg.

Adatgyűjtés: A mai korszerű multimétereknek van egy olyan előnye, hogy nem csak egyedi adatot tudunk velük mérni, hanem ezeket az adatokat el is tudjuk tárolni, illetve egy külső egységgel adatgyűjtőként tudjuk használni.

Kisimpedanciás bemenet (Zlow): viszonylag kevés multiméteren van ilyen beállítási lehetőség. Mikor jó ez? Alapvetően azok a jó multiméterek, amelyeknek nagy a bemeneti impedanciája. Viszont léteznek speciális esetek is: például egy motornál a tekercsekben szeretnénk feszültséget mérni. A feszültségről azt kell tudni, hogy a tekercsben felhalmozott energia miatt áram folyik át ezeken az ellenállásokon, ezért ezt csak egy kisimpedanciás bemenettel tudjuk megmérni. Ilyenkor jól jön, ha van nálunk egy Zlow képes műszer.

Smart-Ohm: Erről azt kell tudni, hogy például egy földhurok mérésnél, az elektronikai eszköz a föld pontja és a null pontja között folyhat áram és abban az esetben ha pontosan akarunk mérni, úgynevezett hibaáram vagy maradék feszültség keletkezik, és ezt valamilyen szinten kompenzálja. (+ 30 ohmos tartomány, 500 mV maradékfeszültség kompenzálás)

LPF (Aluláteresztő szűrő): A legtöbb mérésnél valamilyen zavar kerül a szinuszos vivőjelre - ezeknek a pontos mérésére ideális ez a funkció, amely szűri a magasabb feszültségű komponenseket, hogy pontosabb eredményt kapjunk.

Vsense (voltage sense - feszültség érzékelő funkció): Elsősorban villanyszerelők számára hasznos: olyan helyzetekben, amikor nem tudjuk, hogy a falban lévő vezetékben van-e áram, egyszerűen a multiméter hozzáérintésével le tudjuk ezt ellenőrizni.

Ezek voltak a leggyakoribb általános, és a leghasznosabb különleges funkciók, amikkel egy kézi multiméter rendelkezhet. Töltse le a “5 Végzetes Hiba Multiméter Vásárlásnál” című könyvet az Innovációs Platform szakmai gyűjteményből, vagy keresse a Computer Controls Hungary szakértő csapatát további információért.

Computer Controls Hungary Kft.
info@ccontrols.hu
www.ccontrols.hu

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Méréstechnika