Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Elindul a nemzeti közműszolgáltatás áramszolgáltatási üzletága

| |  1607 |

Elindul a nemzeti közműszolgáltatás áramszolgáltatási üzletága

Lezárult a DÉMÁSZ megvásárlása, és ezzel elindul a nemzeti közműszolgáltatás áramszolgáltatási üzletága – közölte az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. szerdán az MTI-vel. A vállalat új neve 2017. március 1-jétől DÉMÁSZ Zrt. lesz.

A közleményben felidézik, hogy tavaly december 5-én írták alá az adásvételi szerződést az EDF DÉMÁSZ Zrt. 100 százalékos részvénycsomagjának megvásárlásáról az EDF International S.A.S.-val.

Az adásvétel tárgya a mintegy 1500 embert foglalkoztató, regionális villamosenergia egyetemes szolgáltatói és versenypiaci engedélyekkel rendelkező EDF DÉMÁSZ Zrt. részvényeinek 100 százaléka, beleértve a társaság eszközeit, tudásbázisát és leányvállalatait, így a 32 200 kilométer hosszú villamos hálózatot üzemeltető, elosztói engedélyes EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft.-t is.

A társaság mintegy 775 ezer lakossági- és versenypiaci fogyasztót lát el villamos energiával az ország dél-keleti részén, így az egyetemes szolgáltatás mellett 10 százalékos részesedése van a hazai szabadpiacon is.

Az ENKSZ a tranzakciót részben saját, részben külső forrásból finanszírozta amit az MVM Csoport biztosított.

A nemzeti közműszolgáltatási rendszer kialakításáért és fejlesztésért felelős ENKSZ továbbra is függetlenül, önálló irányítással működik a magyar energiapiacon. A nemzeti energetikai társaságok hosszú távú, kölcsönös előnyökön alapuló együttműködése kiemelt jelentőségű a kormányzati energiastratégiai célok megvalósítása szempontjából - hangsúlyozza közleményében a társaság.

Egyetemes szolgáltatóközműszolgáltató