Villanyszerelők Lapja

Áder János: újfajta mérnöki gondolkodásra van szükség

| |  966 | |

Áder János: újfajta mérnöki gondolkodásra van szükség

Január 27-én tartotta a Magyar Mérnöki Kamara húszéves fennállása alkalmából rendezett „a mérnök tegnap, ma, holnap” című ünnepségét, melyen részt vett Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.

Az ünnepséget Barsiné Pataky Etelka, az MMK jelenlegi elnöke nyitotta meg, majd Dr. Hajtó Ödön Alapító Elnök tartotta meg ünnepi beszédét. A köszöntők után Áder János köztársasági elnök előadását hallgathatták meg a résztvevők.

A 21. század kihívásai újfajta mérnöki gondolkodást, megoldásokat igényelnek, ezért a szakma képviselői részéről innovatív, rendszerszemléletű gondolkodásra, a nagy elődökhöz hasonló elkötelezettségre van szükség. Áder János kiemelte, hogy a magyar mérnökök teljesítménye a kiegyezés utáni aranykorban rendszerteremtő volt. A mérnökök különböző tudományterületek eredményeit integráló, innovatív gondolkodásra voltak képesek, aminek révén a magyar gazdaságot új fejlődési pályára állították, így nem túlzás azt állítani, hogy a 19. század végére, a 20. század elejére a magyar gép- és villamos ipar világszínvonalat jelentett – fűzte hozzá.

Áder János kiemelte, szükség van a mérnöki tudományra a jelenlegi legnagyobb társadalmi problémák, a népességrobbanás, a klímaváltozás és a vízválság következményeinek kezeléséhez, illetve megoldásához. A klímaváltozás támasztotta feladatokról szólva elmondta, hogy egyaránt fontos az áramtermelés karbonintenzitásának csökkentése és a gazdasági növekedés fenntartása.

Nem irreális cél, hogy a bruttó hazai termék úgy nőjön, hogy csökken az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátása, Magyarországon ez a tendencia megvalósult – jelentette ki.

Áder János hozzátette: a párizsi klímaegyezmény siker, de további megállapodásokra, politikai egyeztetésekre és következetes végrehajtásra van szükség. A köztársasági elnök ezután arról beszélt, hogy a népességrobbanás és a vízválság társadalmi konfliktusokat gerjesztett világszerte, és ezek ott voltak az utóbbi évek migrációs hullámait kiváltó tényezők mögött.

A köztársasági elnök előadása utána Dr. Zsuga János, az MVM Zrt. termelési és műszaki vezérigazgató-helyettese, Bodnár Balázs, az evopro Holding Zrt. vezérigazgatója, Reich Gyula, az MMK Vízgazdálkodási és Vízépítési Szakmai Tagozatának elnöke, Hamar Ákos, building information modelling (BIM), szakértő, a BuildingPoint AG, Svájc képviselője, végül Schmidt András, a Skanska Magyarország Kft. fenntarthatósági vezetője tartotta meg ünnepi előadását.

BeszámolóEseményekMMK