Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Alapvető tudnivalók a mérőfejekről

| |  1989 |

Alapvető tudnivalók a mérőfejekről

A mérésünk csak annyira lehet jó, amennyire jó a használt mérőfejünk.

Amikor csatlakoztatjuk a mérőfejünket a mérendő áramkörhöz, az az áramkör részévé válik. A jó mérőfejek nem zavarják a bemeneti jelet, és pontosan ugyanazt az eredményt adják a csatlakoztatás előtt, mint azt követően. Most eláruljuk, mire érdemes figyelnie a kiválasztásuknál, illetve bemutatjuk a passzív és aktív mérőfejek (probe-ok) közti különbségeket.

Passzív mérőfejek

Amikor egy új oszcilloszkópot vásárolunk, általában a csatornaszámnak megfelelő, nagyimpedanciás passzív mérőfejet kapunk a szkópunk mellé. Ezek az általános célú mérőfejek a leggyakrabban és legszélesebb körben alkalmazott mérőfejek, melyek lehetővé teszik, hogy a földhöz viszonyított méréseket végezzünk.

Nézze meg, mi mindenre képes egy passzív mérőfej – újdonság a Computer Controls Hungary kínálatában!

Aktív mérőfejek

  • Aktív – single ended mérőfejek
  • Aktív differenciális mérőfejek
  • Nagyfeszültségű mérőfejek
  • Árammérőfejek – lakatfogók

Alacsonyfrekvenciás alkalmazásokban (kb. 500 MHz-ig) az előzőekben tárgyalt passzív mérőfejek kiválóan alkalmazhatók. A magasabb frekvenciatartományban történő mérésekhez úgynevezett aktív mérőfejeket kell alkalmaznunk. Az „aktív” szó annyit jelent, hogy a mérőfejbe be van építve egy erősítő, mely a mérőhegy közelében helyezkedik el.

Ez jelentősen lecsökkenti a kapacitív terhelést és növeli a mérőfej sávszélességét. A probléma azonban az aktív mérőfejekkel, hogy csökkentik a mérés dinamikatartományát, valamint hogy igen költségesek.

A nagyfrekvenciás aktív mérőfejeken túl sok más különleges mérőfej is létezik: ha például nagysebességű differenciális soros buszokon szeretnénk méréseket végezni, akkor nagyfrekvenciás differenciális mérőfejeket, ha nagyfeszültségű méréseket végzünk, akkor ennek megfelelően nagyfeszültségű mérőfejeket, illetve ha áramméréseket szeretnénk elvégezni, akkor árammérőfejeket (lakatfogós mérőfejeket) szükséges használnunk.

Szeretne többet olvasni műszerekről?

Csatlakozzon a Computer Controls közösségéhez, vagy válasszon az ingyenesen letölthető tudásanyagok közül!

Méréstechnika