Villanyszerelők Lapja

Kütyübazár a Műegyetemen

| |  1972 | |

Kütyübazár a Műegyetemen

Érintős Rubik-kocka, légköri elektromosság-mérés és elektromos gördeszka a díjazottak között.

Idén hatodik alkalommal hirdette meg villamosmérnök- és mérnökinformatikus hallgatók számára a Schnell László Műszer- és Méréstechnikai Alapítvány a Kütyü pályázatot a Budapesti Műszaki Egyetemen. A versenynek a kezdetektől a Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék (MIT) ad otthont.

A megmérettetésen BSc-s és MSc-s villamosmérnök és mérnök-informatikus hallgatók minden megkötés nélkül pályázhattak saját készítésű „kütyüjeikkel", vagyis bármilyen kézzelfogható eszközzel, műszerrel vagy berendezéssel, amelyet egy kiállítás és egy verseny keretében mutatnak be a közönségnek és a szakmai zsűrinek.

A főbb értékelési szempontok között szerepelt a feladat érdekessége és különlegessége, a szerkezet mérete és bonyolultsága, a befektetett munka nagysága, a mechanika, valamint az elektronika szoftver-kidolgozottsága, a vásárolt eszközök aránya, a bemutatás színvonala, a kérdésekre adott válaszok, a versenyzők talpraesettsége és a közönségszavazás eredménye.
A tizenegy leleményes mérnöki alkotás a hallgatók igen széleskörű érdeklődését tükrözte, és nehéz feladat elé állította a zsűrit: az akváriumvezérlőtől az okos otthonon át az intelligens virágcserépig sok érdekes elgondolással álltak elő a versenyzők. A zsűri külön kiemelte, hogy a pályázók között elsőéves BSc-s hallgatók is voltak, akiket további munkára és részvételre bíztatott a jövőbeli versenyeken. Első díjat Pokornyi Balázs Dániel villamosmérnök hallagatónak ítélték oda, aki érintős Rubik-kockáját mutatta be. A második helyen Olosz Balázs villamosmérnök hallgató végzett légköri elektromosság-mérőjével, míg harmadik Szántó Tamás informatikus hallagató, és saját tervezésű gördeszkája lett.

A résztvevők tárgyjutalmat vettek át Pataki Pétertől, az Alapítvány kuratóriumának elnökétől. A helyezettek értékes műszereket, illetve készülékeket vihettek haza, míg a többi résztvevő egy-egy speciális csavarhúzókészletet kapott.

AutomatikaEseményekGyengeáram