Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Az ENKSZ megvásárolja az EDF Démászt

| |  2806 | |

Az ENKSZ megvásárolja az EDF Démászt

Az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. adásvételi szerződést írt alá az EDF Démász Zrt. 100 százalékos részvénycsomagjának megvásárlásáról az EDF International S.A.S.-val - közölte az ENKSZ kedden az MTI-vel.

A tranzakció a hatósági jóváhagyásokat követően előreláthatólag 2017 elején zárulhat. Az adásvétel magában foglalja a társaság eszközeit, tudásbázisát és leányvállalatait, így a 32 200 kilométer hosszú villamos hálózatot üzemeltető, elosztói engedélyes EDF Démász Hálózati Elosztó Kft.-t is.

Az EDF Démász mintegy 775 ezer lakossági- és versenypiaci fogyasztót lát el villamos energiával az ország dél-keleti részén, és csaknem 1500 munkavállalót foglalkoztat.

Az ENKSZ részben saját, részben külső forrásból finanszírozza a tranzakciót, utóbbit az MVM Csoport biztosítja, amely ezzel később az ENKSZ résztulajdonosa lesz az esetlegesen szükséges hatósági jóváhagyások megszerzését követően.

A nemzeti közműszolgáltatási rendszer kialakításáért és fejlesztésért felelős ENKSZ továbbra is függetlenül, önálló irányítással működik a magyar energiapiacon - olvasható a közleményben. Mint írták, az állami tulajdonú társaság elsődleges feladata, hogy olyan jól működő, integrált nemzeti közműszolgáltatási rendszert hozzon létre és irányítson, amely részt vesz a földgáz-, a villamosenergia- és a távhőszolgáltatás fenntartható működésében.

Az EDF csoport mintegy 37,6 millió - ezen belül is 27,8 millió Franciaországban élő - fogyasztó részére biztosítja az energiaellátást és energetikai szolgáltatásokat. A társaságcsoport konszolidált árbevétele 75 milliárd euró volt 2015-ben, amelynek 47,2 százalékát Franciaországon kívül érte el.

Átviteli hálózatEgyetemes szolgáltatóSzakmapolitika