Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Az áramfogyasztás növekedésére számít a Mavir

2016. november 22. | Lantos Tivadar |  2469 |

Az alábbi tartalom archív, 7 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az áramfogyasztás növekedésére számít a Mavir

A magyarországi nettó villamosenergia-fogyasztás évi 1,1 százalék körüli bővülésével számol 2016 után, a 2020-as évektől pedig lassuló mértékű növekedést feltételez előrejelzésében a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir).

A fogyasztói igények előrejelzéséről szóló, frissen elkészült elemzését honlapján tette közzé a rendszerirányító. Ennek évenkénti összeállítására kormányrendelet kötelezi a Mavirt. Az előrejelzés az elmúlt évek villamosenergia-felhasználási és rendszerterhelési adataiból indul ki, és figyelembe veszi a szabályozói hátteret, a keretdokumentumokat, valamint a gazdaságkutatók által elvégzett modellszámításokat.

A Mavir adatai szerint tavaly az összes villamosenergia-felhasználás - amely tartalmazza a hazai erőművek önfogyasztását és a hálózati veszteséget is - 43,936 terawattóra volt. Ez volt az első év, amikor a felhasználás már kismértékben meghaladta a 2008. évi, válság előtti szintet. Ez az ipari termelés, elsősorban a járműgyártás jelentős emelkedésének volt köszönhető.

A Mavir elemzésében ötéves szakaszokra osztva, 2031-ig tekint előre, és a legvalószínűbbnek tartott alapváltozat mellett alacsonyabb és magasabb igénynövekedésre is végez számítást.

Az alapváltozat azzal számol, hogy 2016 után a nettó villamosenergia-fogyasztás évi 1,1 százalék körül bővül, majd a 2020-as évektől 1 százalékra, később 0,9 százalékra mérséklődik a növekedés üteme.

Az összes villamosenergia-felhasználás az alapváltozat szerint 2016-ban 44,2 terawattóra, 2021-ben 46,5 terawattóra, 2026-ban 48,7 terawattóra, 2031-ben 50,8 terawattóra lesz.
Mindezek alapján az alapváltozat szerint a 2016 és 2030 közötti időszakban jellemzően 70 megawatt körül alakul a csúcsterhelés éves növekedési üteme. Ez 2021-re 7200 megawatt, 2031-re pedig 7800 megawatt csúcsterhelést jelent.

Az elemzők megjegyzik: hosszabb távon bekövetkezhetnek olyan nagyobb léptékű változások, amelyeket a mostani elemzés készítésekor nem vehettek figyelembe. A váratlan gazdasági hatások mellett idetartozik az intelligens hálózati megoldások alkalmazása, valamint a villamos járműhajtások nagyarányú elterjedése.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Átviteli hálózatEgyetemes szolgáltatóErősáramRendszerirányítás