Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Képzések elektromos szakemberek részére

2016. október 18. | támogatott cikk |  2033 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A már több alkalommal sikeresen lebonyolított tanfolyamok után újabb két egynapos képzés indul elektromos szakemberek számára, Dr. Kovács Károly, a DEHN + SÖHNE GmbH. + Co.KG. Magyarországi képviseletvezetőjének előadásában.

Napelemes rendszerek villám- és túlfeszültség-védelme

Időpontja 2016. november 4. péntek

A képzés célja

A tanfolyam célja a hallgatókat megismertetni a napelemes rendszerek villám- és túlfeszültség-védelmének kialakítására vonatkozó szabványi háttér, ezen belül az MSZ EN 62305 szabványsorozat napelemes rendszerekre vonatkozó részeivel. A napelemes rendszerek esetében kiemelt figyelmet kell fordítani a külső villámvédelmi megoldásokra, hiszen a napelemes rendszereket általában exponált helyen, építmények tetőszerkezetén vagy napelemfarmok esetén mezőgazdasági területen helyezkednek el. A tanfolyamon bemutatásra kerül a napelemes rendszerek külső villámvédelmének tervezési módszerei, speciális megoldásai, ezek között az árnyékképződés problémája, továbbá a veszélyes megközelítési távolság számítása, és betartásának lehetséges műszaki megoldásai (HVI nagyfeszültségű szigetelővel ellátott levezető).

Bemutatásra kerülnek a napelemes rendszerek AC és DC oldali túlfeszültség-védelmének kiválasztási szempontjai, az alkalmazható készülékek tulajdonságai és beépítési helyei. Az MSZ EN 50539-11:2013 szabvány foglalkozik a napelemes rendszerek egyenáramú körében alkalmazható túlfeszültség-védelmi készülékkel szemben támasztott követelményekkel és vizsgálati módszerekkel. A tanfolyam során bemutatjuk, hogy miképpen lehet kiválasztani a napelemes rendszer DC-oldali túlfeszültség-védelmi eszközeit a termékvizsgálati az újszabvány követelményeit figyelembe véve.
Ismertetésre kerül a napelemes rendszerek villámvédelmi potenciálkiegyenlítési és funkcionális földelési kérdései is.

Szó esik a napkövető rendszerek villámvédelméről, valamint az ehhez kapcsolódó adatfeldolgozó és adatrögzítő elemek túlfeszültség-védelméről is

Bővebb információ: http://dehn.hu/hu/seminars/pv.shtml

Ismeretfrissítő villámvédelmi kockázatelemzés tanfolyam

Időpontja 2016. november 11. péntek

A képzés célja

A tanfolyam során ismertetni kívánjuk az MSZ EN 62305 szabvány 1. és 2. kiadása közötti különbségeket, és bemutatjuk a szabvány követelményeihez igazodó DEHNsupport kockázatelemző szoftver harmadik verzióját. 2014. január 14-től kizárólag az MSZ EN 62305 szabvány 2. kiadása van érvényben. A képzés célja, hogy bemutassa milyen területeket érint a változás villámvédelmi kockázatelemzésnél a szabvány 2. kiadása esetén, és mindezt a DEHNsupport új verziója hogyan tudja lekezelni.

A képzés elsősorban ezen szabványváltozáshoz kíván segítséget nyújtani, azonban röviden ismertetjük a 28/2011 és az 54/2014. BM rendelet (OTSZ), és a villamos TvMI villámvédelmi vonatkozású követelményeit is.

A tanfolyam első részében röviden áttekintjük a kockázatelemzés elméleti hátterét az MSZ EN 62305-2:2012 szabvány szerint. A második részben egy mintapéldán keresztül bemutatjuk a DEHNsupport új verziójának használatát. Végül a képzés hátralévő részében kérdés/felelet (szabad konzultáció) formájában az éppen aktuális problémákra szeretnénk rávilágítani.

Bővebb információ: http://www.dehn.hu/hu/seminars/dehnsupport-refresh.shtml

Jelentkezés: info@dehn.hu

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

EseményekNapenergiaTúlfeszültség-védelem