Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Dől a dominó: vége az ionkazánok aranykorának!

2016. február 2. | Villanyszerelők Lapja |  12 034 |

Az alábbi tartalom archív, 8 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A Piacfelügyeleti és Műszaki Felügyeleti Hatóság jogerős határozatban tiltotta meg a STAFOR típusú ionkazánok forgalomba hozatalát és értékesítését, emellett rendelkezett a terméktípusok visszahívásáról és a felhasználók széleskörű tájékoztatásáról. ...

A Piacfelügyeleti és Műszaki Felügyeleti Hatóság jogerős határozatban tiltotta meg a STAFOR típusú ionkazánok forgalomba hozatalát és értékesítését, emellett rendelkezett a terméktípusok visszahívásáról és a felhasználók széleskörű tájékoztatásáról. A döntés precedens értékűnek tűnik…

2015. december 11-én kelt az a határozat, amely a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Piacfelügyeleti és Műszaki Felügyeleti Hatóságának honlapján olvasható. A nyilvános határozat-kivonat értelmében az eljáró hatóság megtiltotta a Nanosun-Hungary Kft. által forgalmazott STAFOR gyártmányú ionizációs kazán STAFOR 6-9, 10-20, 20-30 terméktípusainak forgalomba hozatalát, reklámozását, forgalmazását és értékesítését, valamint elrendelte a terméktípusok visszahívását és a felhasználók széleskörű tájékoztatását a használatukból származó veszélyekről.

Indoklás szerint a szegedi székhelyű vállalkozás nem tett eleget a végzésben történt felszólításnak, nem igazolta a terméktípusok a meghatározott feszültséghatáron belüli használatra tervezett elektromos berendezésekre vonatkozó tagállami jogszabályok összehangolásáról szóló 2006/95/EK irányelvet átültető 79/1997.(XII. 31.) IKIM rendeletnek való megfelelőségét.

„A gyártó SIA STAFOR EKO (www.stafor.lv) nyilvános internetes oldaláról letöltött dokumentációk, mint a vonatkozó EK megfelelőségi nyilatkozat, továbbá a T37D08 és T25D07 számú vizsgálati jegyzőkönyvek, értékelése alapján megállapítottuk, hogy a benne foglaltak nem igazolják a STAFOR ionizációs kazán terméktípusok IKIM rendelet 1. számú melléklet 2. pontjában meghatározott alapvető biztonságtechnikai követelményeknek való megfelelőséget. A T37D08 számú mérési jegyzőkönyv 10. oldalán és a T25D07 számú vizsgálati jegyzőkönyv szintén 10. oldalán található 22.33 pontban hivatkozott „Átfolyórendszerű vízmelegítők egyedi követelményei” című és EN 60335-2-35:2002 jelzetű szabvány nem tekinthető a terméktípusra alkalmazandó szabványnak. A fenti szabvány hatálya alá azok az átfolyós vízmelegítők tartoznak, melyek fűtőtesttel melegítik a vizet. A STAFOR ionizációs kazán ezen kritériumoknak nem felel meg, mert elektródákkal melegíti a vizet, így a tárgyi terméktípus tekintetében alkalmazandó szabvány, a „Háztartási és hasonló jellegű villamos készülékek. Biztonság. 1. rész: Általános követelmények” című EN 60335-1:2012 jelzetű szabvány, melynek 22.33. pontja kifejezetten tiltja az elektródás vízmelegítést. A fentiek alapján a terméktípusok nem felelnek meg az IKIM rendelet szerinti alapvető biztonságtechnikai követelményeinek.„

Az Opten céginformációs adatbázis információi alapján az érintett Nanosun-Hungary Kft. tavaly augusztus óta felszámolás alatt áll, azonban arról nincs információnk, hogy ez mennyiben függ össze a piacfelügyeleti eljárással, illetve a cég miként teljesíti a határozatban elrendelt termékvisszahívást és egyéb kötelezettségeit.

A STAFOR bukott, de mi a helyzet a többi ionkazánnal?

A határozat alapján joggal merül fel a kérdés bárkiben, hogy mi a helyzet a többi ionkazánt forgalmazó céggel, ennek is próbáltunk utána járni.

Elsőként a NÉMO ionkazánok forgalmazójának honlapját kerestük fel, ahol rögtön a főoldalon a témába vágó információkat találtunk: „A Piacfelügyeleti és Műszaki Felügyeleti Hatóság 2015. május 20-án a Marketing Creation Kft. telephelyén, a NEMO elektromos kazánt piacfelügyeleti ellenőrzés alá vonta.„ Tájékoztatást kapunk arról is, hogy a hagyományos típusú NÉMO elektróda kazánt (ionkazánt) már nem értékesít a cég.

Ennek indoklására „legfőbb okként” egy a TÜV Rheinland InterCert Kft.-től származó mondatot idéz meg a honlap:  „Az ionkazán vagy elektróda kazán az Európai Szabványnak nem felel meg, mivel a vizsgálati előírásoktól eltér és így CE Tanúsítvány sem adható ki. A készülék alapvető konstrukcióját figyelembe véve (a fűtéshez használt folyadék melegítésére elektródákat használnak) a készülékre pozitív vizsgálati eredményt, így tanúsítványt sem lehet kiadni, még abban az esetben sem, ha a szabvány minden egyéb előírásait kielégíti a készülék.”

Szintén olvasható, hogy „az EN 60335-1:2002 szabvány és módosításai esetében 2014. 11. 21-én megszűnt a vonatkozó uniós jogszabályok alapvető vagy egyéb követelményeinek való megfelelőségre vonatkozó vélelem. Itt külön kiemelik, hogy elektródával (csupasz elektródákkal) tilos fűteni. Az ionkazánok pedig elektródákkal ill. csupasz elektródákkal fűtődnek. Tehát semmilyen minősítő intézet CE minősítése nem érvényes! A rendszerben lévő elektrolit pedig gyorsan veszít a vezetőképességéből, bontja a fűtési rendszer belső fém, réz, alumínium felületeit. Az ionkazánok Fi-relével (életvédelmi relével) nem tudnak együtt működni, csak úgy, ha a "0" vagy a "föld" nincs a rendszerre rákötve!”

A Beril is kiszállt

Szintén jelentős szereplője volt a z ionkazános piacnak a Beril, így a www.berilkazan.hu oldalt is felkerestük, ahol részletes indoklást ugyan nem találtunk, ám a „sajnálattal közöljük, hogy a Beril kazánok forgalmazását befejeztük” tájékoztatás a rövidsége ellenére elég beszédesnek tűnik.

Annak ellenére, hogy eddig csak egy forgalmazóval szemben született jogerős határozat, feltételezhető, hogy a termékkörrel foglalkozó cégek mindegyikével szemben hivatali eljárás folyik, ami az ionkazán-piac jelentős átalakulását, netán megszűnését vetíti előre.

Természetesen az ügyet továbbra is figyelemmel kísérjük, és a fejleményekről beszámolunk, így zárjuk azzal, hogy „folytatása következik”.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →