Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Üzembe helyezték a világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezését

| |  3376 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Üzembe helyezték a világ első gázzal szigetelt kapcsolóberendezését

Jelentős áttörést értek el a gázszigetelésű kapcsolóberendezések technológiai fejlesztése terén azáltal, hogy üzembe helyezték a világ első olyan nagy- és középfeszültségű gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezés egységeit, amelyekben új, ökohatékony gázkeveréket alkalmaz, ami alternatívája a széles körben használt, de üvegházhatást okozó SF6 gáznak.

A villamos kapcsolókat, biztosítóbetéteket vagy megszakítókat tartalmazó kapcsolóberendezés feladata, hogy vezérelje, védje és leválassza az energiahálózatban lévő villamos berendezéseket. A kapcsolóberendezések az energetikai lánc minden szegmensében megtalálhatóak. Kapcsoló berendezéseket alkalmaznak – különböző feszültségszinteken – az energiatermelésben, a villamos energia szállításában, elosztásában éppúgy, mint a fogyasztói oldalon. A nagy- és a középfeszültségű kapcsolóberendezéseket általában a villamos energia szállítása és elosztása terén alkalmazzák; feladatuk, hogy biztosítsák a hálózat megbízhatóságát, megfelelő hatásfokát és biztonságát.

Az az új, ökohatékony kapcsolóberendezésben az SF6 gázzal szemben alternatívát kínáló gázkeveréket használnak szigetelő közegként, illetve a nagyfeszültségű kapcsolóberendezésnél kapcsoló közegként. A fluor-keton alapú, az SF6-tal szemben alternatívát nyújtó gázkeverék egy vegyület, amelyet kapcsolóberendezés-alkalmazásokhoz fejlesztettek ki. Az új gázkeverék globális felmelegedési potenciálja (GWP) majdnem 100%-kal alacsonyabb az SF6 hasonló értékénél, miközben a gázkeverék alkalmazása esetén nem kell engedményt tenni a berendezések minősége és megbízhatósága terén. Az új gázkeverék alkalmazásával felére csökkenthető a gázszigetelésű (GIS) kapcsolóberendezések teljes élettartamára számított, szén-dioxid egyenértékre vetített kibocsátás. A kibocsátás másik fele a nyersanyagokból, a gyártásból és a hőveszteségekből ered.

Az ABB a 170/24 kV-os kapcsolómezőket Svájc vezető villamosenergia-szolgáltató cégének, az ewz-nek szállította, amely azokat a most korszerűsített, 3x50 megavoltamperes (MVA) zürichi alállomásba építette be. Ez a zürichi alállomás látja el villamos energiával a város északi, illetve annak egyik legsűrűbben lakott részét is, ez utóbbi 50 000 ember lakhelye, és itt található Zürich legnagyobb rendezvénycsarnoka és ipari vására is. Ezen az alállomáson a kapcsolóberendezésen kívül az szintén beépítésre kerültek alacsony zajteljesítmény-szintű, nagy hatásfokú teljesítménytranszformátorok, valamint alállomás-automatizálási, védelmi és vezérlési rendszerek.

A 15 méterrel a terepfelszín alatt létrehozott, meglepő kialakítású GIS alállomás az 1949-ben épült kültéri, légszigetelésű készülékekből felépített alállomást váltja ki. Az alállomás korszerűsítése nyomán a régi alállomás által elfoglalt tér 70%-a szabaddá válik más fejlesztési célok számára, és ezzel együtt a városkép is szebb lesz.

Az SF6 gázt fizikai tulajdonságai miatt a villamosenergia-ipar már évtizedek óta és széles körben használja dielektromos szigetelőközegként és áram-megszakítás céljára. A sűrített SF6 gáz használata elősegíti a gázszigetelésű kapcsolóberendezések biztonságos és megbízható működését, és lehetővé teszi, hogy jelentősen csökkenjen a kiépített kapcsolóberendezések helyigénye. Azonban az SF6 üvegházhatást okozó gáz, ezért az életciklusa során körültekintő, gondos kezelést igényel, aminek komoly költségvonzata van, különösen olyan esetekben, amikor az elöregedett alállomási berendezéseket lecserélik.

ABB