Villanyszerelők Lapja

Újabb fejlemények a fogysztáscsökkentő készülék ügyében

| |  4730 | |

Az alábbi tartalom archív, 5 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Újabb fejlemények a fogysztáscsökkentő készülék ügyében

Az RTL Klub Fókusz című adásában ismét terítékre került az Energy Saver Pro néven az interneten árusított fogyasztáscsökkentő készülék. A műsor készítői a Villanyszerelők Lapja által felgöngyölített történet alapján állították össze a riportot és annak elkészítésben a segítségünket kérték, így az adásban megszólal Fülöp Miklós, a VL főszerkesztője is.

A „csoda vagy átverés?” címen bemutatott tudósításban szintén jelentős szerepet kap a vizsgálatunkban hathatósan közreműködő C+D Automatika Kft. kollégája, Német Gábor, aki az áramár-csökkentő készülék mérését és szakmai szempontok szerinti analízisét végezte el.

Az RTL Klub Fókusz című műsorának 2014. 10. 30-i adásában bemutatott riport:

A jó pár hónapja hózódó ügyről új fejleményként említhetjük, hogy az Energy Saver Pro készülék magyarországi terjesztésében ez idáig közreműködő logisztikai cég megszüntette a fogyasztáscsökkentő árusításával foglalkozó személyekkel az együttműködést.

Szintén új információ, hogy a Gazdasági Versenyhivatal által lefolytatott versenyfelügyeleti eljárásban az eljárás alá vont vállalkozás elérhetetlennek bizonyult, valamint, idézve a végzés indoklásából: „a tényállás a határozat meghozatalához szükséges mértékben nem tisztázható, ugyanakkor az eljárás folytatásától sem várható eredmény”, így a Gazdasági Versenyhivatal az eljárást megszüntette.

A szaklapunk által indított vizsgálat fejleményei kétarcúak, egyrészről jelentős sikerként értékelhető, hogy a téma többször megfordult a hazai médiában: országos lapok, a legjelentősebb online portálok, több televízió- és rádióadó is átvette, feldolgozta a témát – felhívva a fogyasztók figyelmét a csalók által terjesztett haszontalan termékre. Szintén pozitív eredmény, hogy a magyarországi forgalmazás, a korábbi logisztikai partner (feltehetőleg a nagy nyilvánosság és a vizsgálat miatti) visszalépése miatt, megnehezedett.

Sajnos a Gazdasági Versenyhivatal eljárásának eredménye nem említhető a pozitív oldalon, azzal együtt sem, hogy feltehetőleg minden lehetséges eszközt felhasználva jártak el a hivatal alkalmazottai a vizsgálat során. Ez utóbbi megállapítás rávilágít arra, hogy milyen nehéz a küzdelem az interneten terjedő, átverésre építő termékekkel szemben, így a fogyasztóknak sokkal nagyobb körültekintéssel kell eljárniuk, ha a világhálón vásárolnak.

Ezt erősíti a Gazdasági Versenyhivatal honlapján olvasható felhívás is, amely az ügy folyományaként jelent meg: „Felhívjuk a tisztelt Fogyasztók figyelmét, hogy mielőtt ilyen energiacsökkentést ígérő készülék vásárlása mellett döntenének, informálódjanak a készülék hatékonyságáról, a róla szóló véleményekről (nem csak az ajánlatot tevő vállalkozás honlapján(!)), illetve a forgalmazó cég székhelyéről, elérhetőségeiről és megbízhatóságáról annak érdekében, hogy jótállással rendelkező, hatékony és megbízható készüléket vásároljanak!”

Energy SaverPower SaverTesla Saver