Villanyszerelők Lapja

Már robotok építik a napelemfarmokat Amerikában

| |  2213 | |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Robotokkal 10 százalékos költségmegtakarítás érhető el. Egy amerikai cég megfizethetőbbé és gyorsabbá tenné a napelem farmok telepítését. Az installáláshoz robotok segítségét veszik igénybe – írja a Fox Business. Amerikában a háztartásoknak a hagyom...

Robotokkal 10 százalékos költségmegtakarítás érhető el. Egy amerikai cég megfizethetőbbé és gyorsabbá tenné a napelem farmok telepítését.

Az installáláshoz robotok segítségét veszik igénybe – írja a Fox Business. Amerikában a háztartásoknak a hagyományos energia költsége még kedvezőbb, mint a napelemekkel elérhető megtakarítás, így a vállalkozók inkább óriási napelem farmokat építenek, amelyek ipari méretben állítanak elő áramot.

Az egyik ilyen telepítő cég robotokkal végzi a munkát, mert ez így olcsóbb és gyorsabb az emberi munkaerőnél. A robotok a napelemek felemelését végzik, illetve a robotok az egyes napelemeket a meghatározott helyekre is szállítják (egy sínen gördülnek végig a napelemek). A Brittmore Group vezérigazgatója, Bram Britcher szerint ezzel a módszerrel 10 százalékos költségmegtakarítást lehet elérni. A robotokkal történő installálás esetében ráadásul 20-szor gyorsabban tudnak egy napelem farmot létrehozni, szemben a hagyományos technikával.

A cég 2012-ben egy kkv-knak szóló kormányzati támogatást is elnyert ötletük továbbfejlesztéséhez, ezt később meghosszabbították. A Brittmore Group egy mobil gyárat is létrehozna, amelyet az installáláshoz közeli területeken építenének fel,  itt szerelnék össze az előkészített napelem-alkatrészeket. A cég igyekszik a nagyobb napelem farmok telepítésébe is beszállni, illetve az automatizáláson fejleszteni. A következő évekre kitérve Britcher elmondta, hogy a megújuló energiaforrások felzárkóznak a fosszilis tüzelőanyagok mellé energiatermelésben, így van tér a növekedésre.